Wysłany: 2009-10-18, 11:33 [Avensis T25] Kółka do Avensis- pytanko
Witam
Zakupiłem nowe felgi z oponami do swojej Toyotki. Na lato mam 215/45/17 na felgach aluminiowych, natomiast na zimę zakupiłem 205/55/16 na felgach stalowych. I teraz mam pytanko: Czy przy zmianie kółek muszę ustawiać zbieżność, wywarzanie lub inne rzeczy?
wyważanie - koniecznie, jak przy każdej zmianie kapci.
zbieżność - moim zdaniem zupełnie niepotrzebne.
Przy okazji, mam dokładnie ten sam przypadek tj na lato alufelgi z oponą 215/45R17. Na zimę udało mi się wyrwać opony do kompletu ale zastanawiam się, żeby w przyszłym roku kupić felgi metalowe 16tki bo kogo nie spotkam to radzi mi nie jeździć na polskich drogach w zimie na niskoprofilowej oponie na dużej alufeldze. Stąd pytanie - ile dałeś za swoje felgi ?
225/55/16 będą miały inną (większą) średnicę zewnętrzną - licznik będzie ci przekłamywał itd.
wartość 225 (w tym przypadku) to szerokość opony ale 55 to współczynnik procentowy wysokości do szerokości opony więc dla różnych szerokości opon ten sam współczynnik procentowy (55) będzie miał różną wartość w mm. W tym przypadku opona 225 będzie wyższa od 205.
Poszukaj jakiegoś kalkulatora opon w googlach to sobie policzysz jakie będziesz miał przekłamania
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum