Wysłany: 2011-03-08, 22:04 [Avensis T25] Układ kierowniczy
Witam,
mam taki mały dylemat gdyż u mnie w ave cieżko sie kreci kierownica, niekiedy lżej (bez rewelacji) ale przewaznie ciezko , przy maksymalnym skrecie niekiedy słychac jakby cos o cos sie ocierało ( taki dzwiek )
w czym moze tkwic problem
-pasek
-płyn
-pompa
-jakies rolki
od czego powinienem zacząć ?
@ ze światłami sie uporałem, wiec teraz pora na ta usterke
_________________ Toyota Avensis Prestige
27.12.2004
Miałam to samo w swojej Ave, 2 lata starszej - ciężkochodząca kierownica z niekontrolowanymi przeskokami do luzu.
Musiałam wymienić główkę przekładni kierownicy.
Zajrzyj sobie na początek w płyn-czy ma pierwotny kolor, czy jest przejrzysty itp
A jak Cię już ręce zaczną boleć to niech Ci mechanik zajrzy do przekładni.
Typ: Avensis T25
Silnik: 2.0 D-4D diesel
Rok: 2004
Nadwozie: Wagon
Wysłany: 2011-05-05, 13:44
mam podobny problem ale u mnie w czasie hamowania (głównie) ma się uczucie niestabilności połączenia kierownica - oś przednia, cos jakby luz w przekładni tzn. mam wrazenie ze auto jedzie gdzie chce kierownica staje sie bardzo lekka w obracaniu i potrzebny jest większy kąt obrotu aby skorygować tor jazdy nawet bedac cały czas na tym samym pasie. troche sie dziwie bo aso powiedziało że w tym modelu to tak pracuje (d4d) problem w tym że przekładnia była wymieniana po stłuczce (po naprawie auta strasznie ściągało przy prawidłowej geometrii, aso wymieniło kolumnę kierowniczą i było ok) zdązyłem przejechać 7tys km i czuje ze w porównaniu z okresem po naprawie cos jest nie tak. aha auto ma przejechane 67tys
ktoś miał moze podobny problem? albo wie co moze być przyczyną?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum