Typ: Avensis T25
Silnik: 2.0 D-4D diesel
Rok: 2004
Nadwozie: Sedan Pomógł: 3 razy Wiek: 34 Dołączył: 15 Sie 2009 Posty: 86 Skąd: Grzybno
Wysłany: 2012-02-22, 20:25
Silnik 2.0 D-CAT na 1000% nie był na rynek polski tylko niemiecki to pewne. Pewne jest też to ze ma ten filtr DPNR. Z tego co się orientuje i co mówili w aso auto to ma inną turbinę niż zwykłe d4d..ma też trochę więcej kucy (choć nigdzie to nie pisze)
Wiem to na pewno bo sam posiadam takie auto...
moje auto ma silniczek 2.0 D-CAT i zaleca się np lanie paliwa które posiada więcej oktanów
a nie jest takie sprzedawane w Polsce....
Typ: Avensis T27
Silnik: 2.0 Valvematic
Rok: 2009
Nadwozie: Sedan Pomógł: 46 razy Dołączył: 27 Cze 2011 Posty: 956 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-02-23, 00:13
Nie wydaje mi się, dla DPFa kluczowa jest zawartość siarki, liczba cetanowa jest wartością dodaną (częściowo związaną z tą pierwszą) i 1AD-FTV, 2AD-FTV, 2AD-FHV polecą na 48 gdzie polska norma to 51. Stacje deklarują, że ich ON ma więcej niż 55 i w to jeszcze jestem w stanie uwierzyć ale w zawartość siarki na wymaganym poziomie max.50 ppm już nie.
Ostatnio miałem okazję zobaczyć w akcji BMW 530d i T27 2.2D4D, ogromna chmura szarego dymu przy każdym wciśnięciu gazu. Pewnie zawartość siarki + ileś tam nieudanych prób wypalenia filtra i dlatego taki efekt.
Dlatego nie ma się co cieszyć z faktu posiadania DPFa bo korzyści nie ma z tego żadnych a koszty są poważne. Jak kupować T25 albo T27 to tylko 2.0D4D z Polski i do 2010 rocznika.
Typ: Avensis T25
Silnik: 2.0 D-4D diesel
Rok: 2004
Nadwozie: Sedan Pomógł: 3 razy Wiek: 34 Dołączył: 15 Sie 2009 Posty: 86 Skąd: Grzybno
Wysłany: 2012-02-23, 11:06
wystarczy wziąć instrukcje od Avki i tam nawet pokazane jest jakie paliwo jest w danym kraju czy coś takiego...
A co do tego to się zgodzę... ale każde wciśnięcie gazu nie powoduje białej chmury jak jade w trasę np 800km to puści biały dymek ze 2-3 razy ale jak na co dzień pomykam po mieście to co jakiś czas walnie tak ze hoho... wiadomo niema się kiedy przepalić i piąty wtrysk zapoda i temu tak się dzieje ze daje na biało..
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum