Typ: Avensis T25
Silnik: 2.2 D-4D diesel
Rok: 2008
Nadwozie: Avant
Wysłany: 2014-08-16, 22:44 [Avensis T25] Efekt Ślizgania na 3-4-5-6 biegu 2.2 D4D
Witam, zauważyłem problem dość znaczący w mojej Corolli Verso 2007r. Wiem że forum Avensis ale silniki te same prawie 2.2 D4D 136 km, przegiem 140 tys. km. Mianowicie jadąc pod górę bo tylko wtedy to zauważam jak jest obciążenie, na 3,4,5,6 biegu jadąc w okolicach 2 tys obrotów gdy wciskam pełny gaz falują obroty podczas przyspieszania, tak to wygląda jakby działała kontrola na śniegu gdy wciskam pełny gaz na śniegu to też tak kontroluje przyspieszenie. Na 1 i 2 biegu niezaiberwowałem tego, i teraz pytanie może to być spowodowane wtryskiem bo wiem że pada mi jeden już klekocze zresztą, i może on już źle dawkować paliwo czy może jakieś serwo lub pompa padnięta, czy może sprzegło ślizgać nie wiem?? Na wyłączonej czy włączonej Kontroli trakcji to samo, a i podczas tego falowania nie świeci się kontrolka przyczepności czyli nie jest to spowodowane uślizgiem kół... Dzięki za każdą pomoc.
W ave tego objawu nie mam i nie miałem (odpukać), ale miałem coś podobnego w Fiacie Stilo kombi MultiJet (diesel). Objawy były takie, że po wciśnięciu gazu (właśnie od 3-biegu w górę) obroty szły do ok 2,5tyś ob/min, następnie trochę spadały (o 300-400 obr/min) i dalej szły normalnie. Efekt był podobny do tego jak zmieniają się biegi w automacie. Winowajcą było padające koło 2-masowe i sprzęgło.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum