Wysłany: 2012-09-13, 11:54 [Avensis T25] Dziwny dzwiek przy ruszaniu
Witam moze ktos wie co to moze byc, ze jak ruszma lub jade obojetnie na jakim biegu wolno i dodam gazu to przez okolo 2 sekund zanim auto przyspieszy mam taki dizwny rzegot spad maski, pozniej jest juz ciuchtko. Zastanawiam sie co to jest czy to zawory lub co jesli nie to. Auto mam od tygodnia i strasznie mnie to denerwuje bo jest to dosc glosny rzegot. Postaram sie jakos nagrac ten dzwiec i go gdzies umiescic. Wtedy bedzie pelniejszy obraz
Kontrola trakcji czy tam ABS się uzbraja to normalne, jest to opisane w instrukcji.
Owszem, ale taki dżwięk występuje tylko przy pierwszym ruszeniu. Przynajmniej u mnie. Skoro to się powtarza podczas ruszania lub jazdy na jakimkolwiek biegu, to chyba nie o to chodzi...
Ale problem nie jest tylko przy ruszniu, ten dzwiek wystepuje na kazdym biegu tak jak wyzej napisalem. Dzieje sie to tylko na wolnych obrotach. Wydaje mi sie ze ABS mozna calkowicie wykluczyc
u mnie też pojawia się taki brzękot ale właściwie tylko przy samym ruszaniu, czasem na niskich obrotach na drugim biegu. Mechanicy mi powiedzieli że to kolektor ssący.
Witam. Ja bym też sprawdził poduszki przy silniku i skrzyni biegów, bo być może któraś z nich jest wybita i przez drgania przy niższych prędkościach obrotowych silnika pojawia się takie rezonowanie. Ewentualnie mocowanie układu wydechowego, bo to też może mieć bardzo duży wpływ na różnego rodzaju odgłosy. Pozdrawiam
_________________ Tooyootaa - that's make a difference
Typ: Avensis T25
Silnik: 1.8 16V VVTi benzyna
Rok: 2007
Nadwozie: Sedan Pomógł: 2 razy Wiek: 44 Dołączył: 25 Paź 2012 Posty: 30 Skąd: Kraków
Wysłany: 2012-12-18, 12:31
Na niskich obrotach przy dużym obciążeniu (jakim jest gwałtowne wciśnięcie pedału gazu) mogą grać zawory. Jeśli to dzieje się za każdym razem, to raczej nie wróży nic dobrego. Sprawdzałeś luz zaworowy? To podstawa w tym silniku, a jeżeli tak jak Twoje auto praktycznie 10 letnie, to ma już trochę nalatane.
_________________ Pozdrawiam
Rufus
Jeśli moja wypowiedź okazała się pomocna, kliknij POMÓGŁ - to nic nie kosztuje
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum