Wysłany: 2017-04-22, 15:40 [Avensis T25] Dziwny dźwięk podczas skracania w prawo i jazd
Witam serdecznie, mam toyote Avensis 2003 2.0 d4d, wiem że takich tematów jest pewnie wiele ale nie znalazłem takiego który opisywał by mój problem a polega on na tym że przyjeździe na wprost przy prędkości powyzej 20 km/h słychać dziwny głuchy dźwięk jakby coś przykleilo się do opony, oczywiście im szybciej jadę tym dźwięk również sukcesywnie przyspiesza, dodatkowo jak skręcenie w prawo wystarczy mały ruch kierownica dźwięk przybiera na sile,
Podejrzewam przegub zew lewy tylko że jak robię kółka powolutku by sprawdzić czy coś słychać to jest ok dopiero jak się rozpędzam... Dodam że dwa lata temu miałem wymienione obie polosie kompletne firmy blauprint,
Zastanawiam się czy coś może opierać np osłona tarczy hamulcowe, bądź coś innego,
Macie jakiś pomysł? Czy ktoś miał podobny problem?
W sumie łożysko, nie jest to typowe buczenie jak przy zużytym łożysku ale warto sprawdzić ten trop. Zastanawia mnie tylko to że dźwięk jest cykliczny powtarza się wraz z przyspieszaniem, futro sprawdzę łożysko. Dzięki za podpowiedź.
[ Dodano: 2017-04-23, 12:29 ]
Jeszcze raz przysluchiwalem się podczas jazdy, i dźwięk który sir wydobywa to takie tu tu tu tu śmiesznie to brzmi ale tak jest im szybciej jadę to częstotliwość jest większa, jak jadę prosto to słychać delikatnie a tylko wystarczy mały ruch kierownica w prawa stronę i słychać głośno.... Łożysko chyba by gwizdalo cały czas prawda a nie to tu tu tu chociaż nie ukrywam że cieszylbym się jak dziecko gdyby to był tak mały problem jestem 300 km od domu dlatego nie mogę tego sprawdzić teraz... Muszę się uzbroić w cierpliwość do jutra
[ Dodano: 2017-04-24, 17:27 ]
Dziś zabrałem się za robotę zająłem koła wyczyścilem wszystko sprawdziłem czy nic nie ociera rozpędzilem auto do 100 km ale jakoś specjalnie nie było słychać czy to łożyska, jutro podjadę do warsztatu żeby fachowcy to sprawdzili bo po złożeniu wszystkiego z powrotem problem pozostał bez zmian, myślę że to jednak łożysko tak tłucze ale żeby bez sensu nie rozbierać i ślepo ich wymieniać zobaczymy co mi powiedzą w warsztacie
Ja niedawno u siebie wymieniałem łożysko z przodu. Przy wolniejszej jeździe był to też właśnie cykliczny dźwięk przechodzący w jednostajny huk dopiero powyżej 90 kmh. Tak więc na Twoim miejscu zacząłbym od sprawdzenia łożyska
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum