Witam klubowiczów.
Zamierzam wyczyścić intercooler ale nie wiem za bardzo jak do tego się zabrać, dlatego pytanie na czym polega czyszczenie intercoolera i czy można to zrobić samemu. Może jakieś fotki.
Z góry dzięki, pozdrawiam!
...wyczyścić intercooler ...na czym polega czyszczenie intercoolera i czy można to zrobić samemu...
w t25 intercooler jest za chłodnicą klimatyzacji (patrząc od przodu auta)...
nie wiem czy intercooler w t25 sie mocno brudzi w takim wypadku....
mozna probowac woda przez chlodnice klimatyzacji/od gory/dolu....ale pewnie bez rozebrania zderzaka i sciagniecia pierwszej chlodnicy (klimy) ciężko to bedzie nazwac profesjonalnym czyszczeniem
w t25 intercooler jest za chłodnicą klimatyzacji (patrząc od przodu auta)...
W silniku 2.0 D4D intercooler jest przed lewym przednim kolem (nie tak jak w 2.2) stąd brak zaślepki przy lewym halogenie w dizlu - to wlot powietrza do intercoolera
Jak zdejmiesz zderzak i nadkole to przaktycznie masz go jak na dłoni i dostęp niemalże z każdej strony.
Typ: Inne
Silnik: 2.0 D-4D diesel
Rok: 2002
Nadwozie: Inne Pomógł: 16 razy Dołączył: 14 Sty 2011 Posty: 380 Skąd: Wrocław
Wysłany: 2011-04-29, 21:07
jeżeli mowa o czyszczeniu IC to robi się to w celu udrożnienia jego środka a nie mycia z zewnątrz . w IC zbiera się olej i po to czyści się aby nie było syfu w środku gdzi eprzepływa powietrze. trzeba więc zdemontowac IC, umyć benzyna ekstrakcyjną i wydmuchać sprężonym powietrzem
Typ: Avensis T25
Silnik: 2.2 D-4D diesel
Rok: 2007
Nadwozie: Sedan
Wysłany: 2011-04-29, 21:09
wtom napisał/a:
jeżeli mowa o czyszczeniu IC to robi się to w celu udrożnienia jego środka a nie mycia z zewnątrz ..
OK-sprawa jasna dla 2.0..
ale w 2.2 tez sie czysci w środku ? ..bo tu wyglada jakby miał całkowicie inną konstrukcje od tego z 2.0
a tą benzyne ze środka to chyba sam przedmuch dokładnie nie usunie ...dokładniej się tego pozbyć bo można niezłą "wystrzałową" niespodzianke otrzymać przy pierwszym odpaleniu
Mam również taki problem, że toyotka moja strasznie kopci czarnym dymem gdy gwałtownie przyspieszam. Wyczytałem, że trzeba przeczyścić EGR ,przepustnicę i intercooler. W związku z tym mam pytanie - Czy można go wyczyścić bez zdejmowania przedniego zderzaka. czy na przykład można odłączyć przewód gumowy od strony przepustnicy i pod ciśnieniem np karcherem, benzyną ekstrakcyjną przemyć wlot?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum