mam pytanie do doświadczonych użytkowników: na co zwrócić uwagę? (w poniedziałek jadę ją oglądać) to może być moja pierwsza Toyota - zupełnie nie znam tej marki, zawsze jeździłem "niemcami".
i jeszcze:
czytałem gdzieś, że w tych silnikach występuje problem z filtrem cząstek stałych - jak jest ewentualny koszt naprawy (rzecz jasna poza ASO - jeśli się da)
Na odległość ciężko stwierdzić, czy to dobry egzemplarz. Najlepiej pojechać autem do dobrego warsztatu i wydać nawet te 400zł na kompletne sprawdzenie zawieszenia, hamulców, silnika, sprzęgła, wtrysków itp. Używane Toyoty są tańsze od niemieckich aut typu VW czy AUDI porównując te same roczniki, części zamienne typu rozrząd, hamulce, elementy zawieszenia kosztują podobnie, ale żywotność zawieszenia jest raczej lepsza w Toyocie. Co do awaryjności, to jest podobna. Ja 2 lata temu zdecydowałem się na Avensis T22 gdyż z tego samego rocznika to nawet Golf był droższy o kilka ładnych tysięcy, a Avensisa mam w wersji Sol, czyli dość fajnie wyposażony i dużo większy od Golfa. Ogólnie patrząc z perspektywy 2 lat, jestem zadowolony ze swojego auta.
Typ: Avensis T27
Silnik: 2.0 Valvematic
Rok: 2009
Nadwozie: Sedan Pomógł: 46 razy Dołączył: 27 Cze 2011 Posty: 956 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-05-13, 16:08
mmmaciek napisał/a:
czytałem gdzieś, że w tych silnikach występuje problem z filtrem cząstek stałych - jak jest ewentualny koszt naprawy (rzecz jasna poza ASO - jeśli się da)
Jak w każdym dizlu z dpf. Akurat system Toyoty jest jednym z lepszych bo nie rozcieńcza oleju ropą, ale problemy z zapychaniem się/zużyciem filtra naturalnie zostały.
Za wycięcie filtra + oszukanie sond zapłacisz koło 1500zł. Za wymianę na nowy nie mam pojęcia, bo nie znam takiego desperata, który by wydał kilka tysięcy na to.
W tych silnikach problemem jest uszczelka pod głowicą. Trochę o tym jest tutaj ale czytaj ten artykuł z przymrużeniem oka, bo więcej nim sensacji niż potwierdzonych danych http://www.avensisklub.pl/topics18/2772.htm
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum