Wysłany: 2010-02-22, 13:31 [Avensis T25] Co wymienić po zakupie?
Cześć,
Jakiś tydzień temu stałem sie szczęśliwym nabywcą Avki z 2005 2.0 d4d.
Auto przyjechało z Włoch i ksiązka serwisowa skończyła się na przebiegu 135 tyś pod koniec 2008r. Teraz autko ma 160tyś.
Co wymienić by mieć spokojną głowę?
Olej na bank bo cholera wie koedy wymieniany, ale co jeszcze wymienić? Co sprawdzić?
Toyota ponoć zaleca wymianę rozrządu co 150tyś, więc to na pewno, ale co jeszcze Panowie?
Co prawde w książce serwisowej są zawarte informacje jakie rzeczy wymieniać po przejechaniu okreslonej liczby kilkometrów, ale włoski to ja tak znam, że.... Może macie to po polsku w swoich książkach.
kudowiak, wymień olej, filtry, wymień/sprawdź rozrząd (nie wiem czy jest pasek czy łańcuch- jak pasek wymień jak łańcuch to sprawdź) pojedź gdzieś na ścieżkę diagnostyczna i sprawdź zawieszenie czy nie ma czegoś do wymiany i to wszystko. Dalej już wyjdzie w praniu. Taka moja skromna teoria.
Typ: Inne
Silnik: 1.6 16V benzyna
Rok: 2020
Nadwozie: Inne Pomógł: 37 razy Wiek: 53 Dołączył: 15 Lis 2009 Posty: 408 Skąd: dd
Wysłany: 2010-02-22, 19:06
dodatkowo jakbyś chciał koniecznie coś jeszcze powymieniać ( )to zostaje Ci np. klima, napięcie akku, gęstość płynu chłodniczego (włoskie zimy !), no możesz też dolać trochę koncentratu do spryskiwacza (chociaż zima chyba się już wycofuje) - nie wiem ile auto było w Polsce przed kupnem
przy silniku 2,0 d4d jest pasek - sprawdź w książce czy jest tam w okolicach 100kkm notatka o brzmieniu podobnym do "cinghia dentata" (tak mi wyszło z tłumaczenia netowego - pasek rozrządu)
pasek rozrządu i rolke napinacza na bank. Moja przyjechała z Francji i przy przebiegu 120 tys nie był wymieniony rozrządu a powinien być juz wymieniony tak jak było wyżej napisane przy 105tys.
jeśli już rozkręcisz auto i dokopiesz się do rozrządu to sprawdź jeszcze pompę. U mnie (140tyś) jak robiłem "pokupne" wymiany to okazało się że rozrząd jest całkiem całkiem ale pompka już delikatnie przeciekała. Oprócz tego pasek i rolki bankowo.
Ja bym jeszcze sprawdził filtry: kabinowy, powietrza i paliwa.
Wymieniłem mi też płyn w chłodnicy (to też przy okazji rozkręcenia pompy) i olej wspomagania (był bardzo zużyty). No i olej w silniku+filtr.
Na forum też są porady jak oczyścić kanały nawiewów - też warto to zrobić.
powodzenia i miłego użytkowania
_________________ ..kto w młodości głupim nie był, ten na starość nie zmądrzeje...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum