u mnie na postoju 35l/100km aż kolega się ze mnie śmiał, że więcej mi pali na postoju niż podczas jazdy, na biegu 3,3l
ale u ojca w octavi 1.9 tdi na postoju zależnie od 0,2l do 0,5l tylko nie pamiętam, czy na /h, jak biegu bez gazu 0,0l/100km
A ja mam trochę inny problem,ale również związany ze wskazywaniem paliwa.Mianowicie,nie wiem dlaczego,ale oszukuje na spalaniu,wcześniej po tankowaniu na wyświetlaczu zaniżane były wartości spalania paliwa/100km o jakieś 0,4 litra,ale dzisiaj to już mnie zaskoczył całkowicie.Od ostatniego tankowania po mieście zrobiłem około 170km wskazywało wtedy zużycie w granicy 7,9l,ale byłem dzisiaj w trasie i zrobiłem w sumie(od tankowania) 342,2km i jakież było moje zdumienie jak pod koniec trasy zużycie wskazywane było 5,9l/100km i oczywiście pojechałem na STATOIL(zawsze ta sama stacja) zatankować-wlałem 24,87l czyli faktyczne spalanie wyszło 7,25/100km,czyli tym razem oszukał-zaniżył spalanie o 1,35l...czy ktoś może mnie oświecić,dlaczego tak się dzieje i co można by zrobić? A zaznaczę,że mój wyświetlacz jest w połowie jakby ze spalonym podświetleniem,albo raczej jakby namagnesowany dlatego zmienił kolor,nie wiem czy ma to jakiś wpływ na poprawne wskazywanie...byc może ktoś z kolegów ma podobny problem...
Coś podobnego ma mój ojciec w Chevi Epica (nie wiem, czy w Ave też tak jest). To, co wyświetla komputer "na całej trasie" jest wskazaniem z ostatnich kilkudziesięciu km, a nie z całości. Ponieważ raz jeździ się z większym spalaniem, raz z mniejszym suma sumarum rzeczywiste spalanie jest zwyczajnie inne od tego wyświetlanego.
zgadzam się u mnie bylo całkowicie odwrotnie a mianowicie jeździłem trochę po mieście wskazanie było około 8,7 później trasa wskazanie 7,6 i miasto wskazanie 8,9 pojechałem zatankować po 150 km i weszło do baku 14,50 litra trochę mnie to zdziwiło że tak mało weszło ale cóż ma tak być widocznie, a z tego co wiem to wszystko podobno zależy od oprogramowania jakie jest wgrane.
Co do wskazań na postoju też się zastanawiałem - później zacząłem się bawić przyciskami i okazało się że po przełączeniu panelu w pozycje momentary należy wcisnąć na moment (ok 1-2 s.) pokrętło komputera pokładowego wtedy mamy możliwość zmiany parametrów pomiaru z L/100, 100/L, mpg. okazało sie że zmiana L/100 na 100/L zmienia parametry wskazań i tak na postoju albo pokazuje MAX albo zero w ruchu pokazuje zużycie litrów na 100 km lub odwrotnie. Niby proste a instrukcja tego nie opisuje w sposób jasny i z stąd niejasności
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum