Typ: Avensis T25
Silnik: 1.8 16V benzyna
Rok: 2008
Nadwozie: Sedan
Wysłany: 2016-03-26, 23:40 [Avensis T25] Brzęczenie - gdy auto stoi ii jadę na I biegu.
Czujniki parkowania z wyposażenia (nie były dodatkowo domontowywane)
Moja Avensis ma problem, otóż raz po raz, chociaż ostatnio praktycznie cały czas mam problem z głośnym brzęczeniem, dźwięk brzmi tak jakbym stanął samochodem blisko przeszkody, czyli nieprzerwany beep (załączam video). Dźwięk czasami na kilka sekund milknie by znowu wyć, dzieje się to gdy stoję na światłach lub jadę na pierwszym biegu, wrzucając drugi bieg robi się cisza, tak samo, gdy stoję na światłach i mam dosyć już tego dźwięku to wrzucam wsteczny i delektuję się ciszą.
Nie wiem jak podejść do tematu, mało inwazyjnie, chciałbym w jakiś sposób sukcesywnie wyeliminować uszkodzenia, czy to przewód, czy czujka, czy może komputer ?
Czasami jest tak, że słyszę tylko 3 beepy trwające po 3 sekundy każdy.
1. Czy podłączając komputer diagnostyczny jestem w stanie się dowiedzieć co jest nie tak ?
2. Czy odłączając czujniki parkowania, a pikanie nadal będzie, to czy mam założyć, że jednak czujniki są dobre a coś dalej jest nie tak ? tylko co w dalszej kolejności sprawdzić ?
3. Czy możliwe jest, że to nie czujniki parkowania ? może z innego powodu takie dźwięki wydawać ?
4. Jaką kolejność i jakie działania podjęlibyście aby wykryć usterkę.
5. Jeśli to coś poważniejszego lub ciężkiego do własnoręcznej naprawy, czy też diagnozy, to czy Znacie w Poznaniu kogoś kto się zna dobrze na takich usterkach i zęby już na tym zjadł ? A do tego nie będę musiał bulić jak za zboże ? Zależy mi też na tym, aby auto nie stało w serwisie, bo jest mi na co dzień potrzebne.
Na wideo słychać, że dźwięk jest przerywany (zanim ruszyłem), najczęściej on jest stały, na wideo widać i słychać, że dźwięk ustał dopiero jak ruszyłem i wrzuciłem drugi bieg.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum