Wysłany: 2015-08-05, 06:50 [Avensis T25] 3 kontrolki na zapłonie - czy tak być powinno?
Czołem,
od tygodnia posiadam T25 i wcześniej niestety nie miałem z tym autem styczności.
Mój problem/pytanie wygląda następująco:
Po przekręceniu kluczyka na zapłon świecą się następujące pomarańczowe kontrolki (opis wg instrukcji):
* Usunąć wodę z filtra paliwa.
* Uzupełnić olej w silniku.
* Kontrolka silnika - Oddać samochód do sprawdzenia w Autoryzowanej Stacji Obsługi Toyoty lub w innym specjalistycznym warsztacie.
Wygląda to tak (zdjęcie nie jest moje ale sytuacja wygląda identycznie):
Po odpaleniu auta kontrolki gasną i się już nie zapalają. Z odpalaniem nie ma problemu, silnik pracuje równo, cicho, nie ma spadków mocy i nie gaśnie nawet na dłuższych dystansach. Wskaźnik temperatury oleju w normie.
Pytanie - czy tak ma być czy jednak te kontrolki już na zapłonie informują o problemie?
Typ: Inne
Silnik: 1.6 16V benzyna
Rok: 2020
Nadwozie: Inne Pomógł: 37 razy Wiek: 53 Dołączył: 15 Lis 2009 Posty: 408 Skąd: dd
Wysłany: 2015-08-05, 13:17
to jest autotest kontrolek - gorzej jakby nie zgasły samoistnie, znienacka zapaliła się któraś z nich podczas normalnej jazdy/eksploatacji, lub "trochę mniej" stresujące - po "startowym" przekręceniu kluczyka któraś się nie zapaliła (kwesta sprawdzenia lampki)
PS
Inne 3 "lampki" które są najczęściej przyczyna stresu kierowców Toyek Av to tzw 3 króli VSC + TRC OFF +CHCK (kontrolka silnika) - jak te się palą jednoczesnie to już troszkę grubiej, z reguły wymaga co najmniej:
1. sprawdzenia czy nie przepaliła sie któraś z żarówek STOP (tak tak to nie pomyłka)
2. podpięcia przynajmniej kompa OBD2 do sczytania błędów i określenia co niedomaga (mam - a EL nie tak daleko )
Fakt - po przekręceniu na zapłon zapalają się wszystkie ale poza tymi trzema reszta gaśnie, dopiero po zapaleniu jest "czysto" - dlatego to mnie zaniepokoiło
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum