Wysłany: 2011-06-03, 06:48 [Avensis T25] Alarm czy blokada skrzyni biegów?
Witam
Mam prośbę. Otóż musze zamontować nowy alarm do swojej avki i chcialbym was prosić o pomoc jaki wybrać i czy powinienem na coś szczególnie zwrócić uwagę. Cena w salonie toyoty z robocizną do 1200zł.
[ Dodano: 2011-06-04, 09:58 ]
czy jest w ogóle sens zakładać autoalarm??
Fachowcem od ubezpieczeń nie jestem, szczerze mówiąc to nigdy w życiu nie miałem polisy AC na swoje auta ale jak nikt z ubezpieczalni nie przyjedzie obejrzeć auta i zweryfikować podanych przez ciebie danych (przebieg, wyposażenie, stan techniczny) lub jeśli już oglądali to w sumie nie ma co się przejmować. Jak samochód ci zginie to i tak tego nie sprawdzą :P
Wczoraj jeden z mechaników polecil mi zamiast bawienie się w montowanie tzw "gównianych" alarmów to zamontowanie blokady skrzynie biegów. Podobno bardziej odstrasza ponieważ włamywacz z góry widzi że będzie musiał się troszkę powyginać:)
Ja z kolei mam obawy jak to wygląda, czy jest to w miarę estetyczne? jak duży klucz jest do tego?
Czy ktoś z was ma może wmontowane to w swojej Avce? Jak tak to poprosze o zdjęcia:)
W Avce nie mam, miałem w Megance.
Bolec wsadzany z prawej strony w otwór. Aby odblokować trzeba było klucz obok w gniazdo włożyć i wyciągnąć ten bolec. Estetyczne, nie przeszkadzało.
masz tez blokady bez wyjmowanego bolca.
Moja dziewczyna miala w skodzie taka blokade (z bolcem) i najbardziej mi w niej przeszkadzalo wcelowanie kluczykiem w zamek bo byl po prawej stronie tunelu ale wlascicielka, ktora miala wieksza wprawe niz ja robila to sprawnie nawet po ciemku - kwestia wprawy.
Przy blokowaniu trzeba bylo wrzucic wsteczny bieg i tylko wsunac bolec, ktory sie zatrzaskiwal, juz bez zadnej ekwilibrystyki z kluczem. ogolnie bardzo skuteczne zabezpieczenie.
z innych zabezpieczen mechanicznych to moj wujek w audi 80 jakos w polowie lat 90. mial zrobione zabezpieczenie na pedaly ktore wygladalo nastepujaco: metalowa skrzynka (jak kasetka na pieniadze), na przedniej sciance tej skrzynki byly wyciete prostokatne otwory (takie paski) od samej gory scianki. zabezpieczenie auta polegalo na wsadzenieu pedalow do kasetki w taki sposob ze ramiona pedalow przechodzily wlasnie przez te prostokatne otwory, zatrzasniecie klapki i zalozenie klodki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum