W czasie jazdy ,nagle przestała działać klima .Dojechałem na miejsce ,a następnego dnia akumulator siedział .Sprawdziłem ładowanie i było OK. Naładowałem go i multimetr pokazał 12,4 V, ale nie miał siły zakręcić .Podłączyłem multimetr ,tak aby widzieć skalę ,siedząc za kierownicą i okazało się że po włączeniu rozrusznika ,napięcie spadło do 9,5 V, po wyłączeniu ,wróciło na 12,5 V .Sprawdziłem pobór prądu na postoju ,przy wyłączonych wszystkich odbiornikach prądu , i jest 0,015 A ,więc dobrze .Założyłem drugi używany akumulator i jest na razie dobrze z wyjątkiem działania klimy .Na wyświetlaczu klimy 0 błędów (ale to jeszcze posprawdzam). Pytanie brzmi ,czy jeśli padł na prawdę akumulator w czasie jazdy ,czy nie powinny włączyć się kontrolka ABS ? Jak sprawdzić co się stało z akumulatorem ,który ma co prawda 4 lata ,ale do tej pory nie było z nim problemów ?
Typ: Inne
Silnik: 1.6 16V benzyna
Rok: 2020
Nadwozie: Inne Pomógł: 37 razy Wiek: 53 Dołączył: 15 Lis 2009 Posty: 408 Skąd: dd
Wysłany: 2017-08-04, 08:54
akumulator ma napięcie, ale nie daje prądu (mocy) - najwyraźniej dożywa dni swoich.
1.
sprawdź prąd ładowania - miernik na klemy i odpalić auto - ile pokaże - może niedoladowywać co powoduje stopniowe zarzynanie akku - powinno być ok 14,3
2.
jakiej pojemności jest akumulator
3.
najprawdopodobniej ma wskaźnik "sprawności" czyli na górnym deklu oczko - jaki ma kolor - jak czarny to znaczy że padaczka
4.
podłącz akku do prostownika i ładuj go małym prądem przez dłuzszy czas - np jak akku ma pojemność 720AH to ładuj prądem - najlepiej 3,6 przez 20 (pojemność/prąd ładow = czas w h) max 5,4A - może pomóc choć nie wiem na jak długo
5.
ostatecznie - powoli rozgladać się za nowym
rudiszubert, miałem bardzo podobne objawy, mój aku miał 3,5 roku. Dowiedziałem, się, że teraz 3-4 to max i pada :( Wymieniłem aku, i dodatkowo padł regulator napięcia, więc też byłem zmuszony wymienić. Prawdopodobnie jedno było powiązane z drugim i padły dwie rzeczy jednocześnie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum