Witam wszystkich jestem tutaj nowy ponieważ dość nie dawno kupiłem avensisa i mam problem. Avensis sedan 98 rok silnik 1,6.
Mianowicie odpalam samochód wszystko gra temperatura rośnie wentylator sie włacza w miare dobrych temp. Ale wracam do domu stawiam samochód gaszę silnik wyciągam kluczyk ze stacyjki i wtedy NA DESCE POJAWIA SIĘ ZARZĄCA KONTROLKA CIŚNIENIA OLEJU I WŁACZĄ SIE NA MAXA WENTYLATOR CHŁODNICY. O CO CHODZI ??? POMÓŻCIE PROSZE
Hmm.. To włącza się wszystko po wyłączeniu stacyjki i wyciągnięciu kluczyka?
1. Może jest jakiś problem z obiegiem oleju (pompa olejowa - zasys z miski olejowej) i automatyka włącza wentylator starając się maksymalnie chłodzić silnik.
2. Może jest uszkodzony czujnik temperatury, bądź ciśnienia oleju?
3. Jaką temperaturę pokazuje wskaźnik przed wyłączeniem silnika - może uszkodzony jest termostat i nie otwiera przepływu chłodziwa na cały obieg.
4. Jaki jest stan płynu chłodniczego?
Typ: Avensis T25
Silnik: 1.6 benzyna
Rok: 1998
Nadwozie: Sedan
Wysłany: 2013-05-04, 17:54
tak dzieje sie to po wyłączeniu zapłonu i wyciągnięciu kluczyka.
wskażnik działa prawidłowo,termostat również ,czujnik ciśnienia oleju też ..po przekręceniu stacyjnki na zimnym silniku wentylator sie wyłącza, kiedy osiągnie temeperaturę włącza się.Gaszę zimny silnik,wyjmuje kluczyk ze stacyjki, wtedy żarzą sie kontrolki i włącza się wentylator chłodnicy, tak.. że mogę włączyć elektromagnez sprężarki poprzec przycisk AC.[/list]
[ Dodano: 2013-05-08, 19:00 ]
No i co Panowie wiecie cos ??? Posiada ktoś jakiś pomysł rozwiązanie??
[ Dodano: 2013-05-21, 07:53 ]
dzieki za pomoc jest wyczerpujaca
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum