Wysłany: 2012-11-19, 14:41 [Avensis T22] Uszodzony silnik naprawiac wymieniac czy sprze
Witam serdecznie,
Posiadam Toyote Avensis I z 2001 roku z silnikiem deasla 2.0 D4D
Mój problem polega na uszkodzeniu silnika, z większych rzeczy do wymiany to: wał który uległ skrzywieniu co za tym idzie wymiana panewek itp, wtryski 3 z 4 nie działaja oraz koło dwumasowe + plus wymiana wszystkich elementów które podlegaja wymianie przy generalnym remoncie silnika.
1. Moje pytanie czy opłaca sie remontować taki silnik czy szukać innego - z czym wiąże sie mój drugi problem a mianowicie taki że silnik pasujacy do tego auta w najmłodszym wydaniu bedzie miał ok 10 lat bo z nowszych modeli (np. avensis II od 2003r) nie pasuja- tak mi mówił gość z firmy co handluje silnikami.
Proszę Was o jakaś pomoc, rade co mam zrobic:
aby nie przepłacic wartości auta - najlepszą opcja byłoby znalezienie innego silnika, tam gdzie ja szukałem a znam sie mało to nikt mi gwarancji na silnik nie dawał, moze coś poradzicide podsuniecie jakis pomysl lub adres firmy, która zajmuje sie takimi silnikami do tego modelu, lub ktos zaufany, kto sprowadzi mi taki silnik z np. anglii.
Jestem w ktopce i nie wiem co robic, prosze o pomoc co Wy byscie na moim miejscu zrobili.
ArasPolska, czy to się wogóle opłaca? Nie wiadomo jaką jednostkę uda Ci się trafić... nie lepiej sprzedać jak stoi, dołożyć i kupić coś nowszego? Liczyłeś jak dużą byś miał stratę? Wydaje mi się, że w nowszych autkach to ma sens... ale nie wiem czy w starszych też jest sens tak kombinować...
Własnie, dlatego pytam, moze jest jakas opcja którą przeoczyłem. a kupic 10 letni silnik do jednak jest loteria, w drugim przypadku samo koło dwumasowe ok 2tys, wtryski musze kupic używane wiec juz jest ryzyko a koszt ok 1tys. nie mówie o reszcie.
0x4B25A [Usunięty]
Wysłany: 2012-11-19, 15:00
ArasPolska napisał/a:
a kupic 10 letni silnik do jednak jest loteria, w drugim przypadku samo koło dwumasowe ok 2tys, wtryski musze kupic używane wiec juz jest ryzyko a koszt ok 1tys. nie mówie o reszcie
No właśnie... tym bardziej podtrzymuję swoje zdanie... poczekamy co inni, bardziej obeznani z marką, powiedzą...
Aras, w Twoim przypadku to może warto byłoby poszukać samego bloku silnika z wałem tłokami i korbowodami i przezbroić resztę. Co do sprzęgła, można założyć jednomasowe za ok 1000zł, a z wtryskiwaczami, jak zawsze loteria. Jeśli chodzi o blok silnika i wtryski, to może watro poszukać u firm, co handlują anglikami, często całe auta na części ściągają.
Aras, w Twoim przypadku to może warto byłoby poszukać samego bloku silnika z wałem tłokami i korbowodami i przezbroić resztę. Co do sprzęgła, można założyć jednomasowe za ok 1000zł, a z wtryskiwaczami, jak zawsze loteria. Jeśli chodzi o blok silnika i wtryski, to może watro poszukać u firm, co handlują anglikami, często całe auta na części ściągają.
Ok sam blok z reszta co wymieniłeś to ok 2tys jak sie nie myle tak? + wtryski i reszta jaka trzeba wymienic przy generalnym remoncie silnika i czy czasem robi sie nieopłacalnie - tak przynajmniej mi sie wydaje.
Znacie moze jakies zaufane firmy, ktore zajmuja sie silnikami i moge mi pomóc?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum