Witam,
Miesiąc temu spotkała mnie następująca sytuacja: najpierw spostrzegłem, że nawiewy nie grzeją nawet po kilkunastu minutach jazdy. Zdziwiło mnie to trochę, ale temat nierozważnie zignorowałem (z braku czasu). Po kilku dniach, jadąc po mieście spostrzegłem, że wskazówka temperatury "wachluje" po skali i skacze momentami do czerwonego pola. Szybko się zatrzymałem i zobaczyłem, że w zbiorniczku nie ma w ogóle płynu.
Jako że nie byłem w 100% pewien czy dwa miesiące wcześniej zaglądając pod maskę skontrolowałem też płyn chłodniczy, kupiłem 2l i wlałem - wprost do chłodnicy i do zbiorniczka (wyszło trochę ponad max). Zacząłem się też przyglądać, czy nic nie cieknie, ale teraz mokro jest wszędzie, więc pod maską też wilgotno, do tego płyn przy wlewaniu mi się lekko rozlał.
Przez około tydzień było całkiem ok, więc o temacie trochę zapomniałem. Aż tu kilka dni temu - znowu nawiewy chłodne, patrzę pod maskę - zbiornik pusty. Czyli w miesiąc uciekły mi prawie 2l płynu.
Domyślam się, że czeka mnie wizyta u mechanika, ale mam wcześniej kilka pytań. Przepraszam jeśli będą głupie, ale nie znam się na temacie
1) Pod kurkiem wlotu płynu chłodniczego (tym wprost do chłodnicy, nie do zbiorniczka) zauważyłem taki otwór, w którym było sporo jakiegoś płynu (załączam zdjęcie) - wie ktoś co to za otwór?
2) Jaki byłby efekt jeśli płyn przedostawałby się do spalania? Większa ilość pary z rury wydechowej (nie zaobserwowałem), wzrost zużycia oleju (zaobserwowałem 3 miesiące temu, że zaczął ubywać - wcześniej niemal w ogóle)?
3) Jedyny kawałek mokrej blachy pod chłodnicą znajduje się mniej więcej w połowie szerokości samochodu, lekko w lewo patrząc na przeciwko samochodu i właśnie praktycznie równo pod tym otworkiem z punktu 1. Co prawda może to być deszczówka, ale dokoła jest sucho.
Kolego ja miałem podobne objawy, wsiąkał mi płyn chłodniczy.
Okazało się, że to poszła pompa wody. Po wymianie i dolaniu płynu już kilka miesięcy i poziom ani drgnie. :lol:
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum