Znalazłem ofertę Toyota Avensis 2.0 D4D Kombi z 2001 roku za 12 tys. zł.
Na początek interesuje mnie ile takie auta spalają.
Do pracy mam 11 km, z czego pierwsze 7 po mieście.
Czy warto inwestować w takie auto na dojazdy do pracy?
Wg mnie, takie auto jest stworzone do jeżdżenia w trasę. W cyklu mieszanym spalanie wynosi około 7l o ile nie ma się ciężkiej nogi. W takich trasach o których mówisz zimą spalanie zimą może sięgnąć nawet 9l. To dość spore auto, sporo wazy. W bajki, że na trasie spala 4,5 nie ma co wierzyć. Mi najniżej na trasie udało się zejść do około 5,35l, ale standard to około 5,7 - 6l. Na dojazdy do pracy 11km gdzie przeważa cykl miejski najlepsze będzie mniejsze benzynowe auto, a jeszcze lepsze z instalacją gazową. Może jakaś poliftowa Corolla E110 VIII generacji.
Typ: Avensis T22
Silnik: 2.0 D-4D diesel
Rok: 2001
Nadwozie: Sedan
Wysłany: 2012-07-29, 11:09
Mam T22 ( co prawda sedan ) - i da się zejść poniżej 5l.100km w trasie ( ostatnio do 4.8 z klimą ! )
Ale faktem że jazda spokojna 100-110 km /h. Tyle że jadąć po Polsce bocznymi drogami to i tak dużo.
Natomiast krótkie miejskie trasy to w ogóle nie ma sensu kupować diesla - jest zawsze cięższy więć start stop, dłużej się rozgrzewa ( paląc więcej i szybciej się zużywając).
Do tego spaliny są bardziej toksyczne - zwłaszcza w porównaniu do LPG.
PS .Ta sama Toyota jw. w miejskich korkach bez problemu łyka 8 a nawet 9 litrów czyli prawie 2 razy więcej ! Podobnie jest zresztą we wszystkich dieslach - na trasy do 10 km są one bez sensu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum