Wysłany: 2013-02-11, 15:27 [Avensis T22] Szarpanie po zmianie biegu
Postanowiłem napisać, bo nie bardzo wiem co może się dziać, a problem jest taki:
po zmianie biegu ( z 1 na 2 i z 2 na 3) gdy już nie trzymam sprzęgła, a wciskam gaz pojawia się takie dziwne szarpnięcie, ale nie takie jak przy zbyt szybkim puszczaniu sprzęgła tylko takie jakby nie mógł załapać, że wcisnąłem gaz. I tak chwilę jakby czkawka , a później już wszystko ok i normalnie się jedzie.
Ciężko to opisać, ale może ktoś kiedyś zmierzył się z takim problemem?
Z czym może to być związane? Co powinieniem sprawdzić?
słychać uderzenie czy to szarpnięcie po chwilce? jak uderzenie to mechanicznie w układzie kierowniczym lub przeniesienia napędu coś nie tak, a jak szarpnięcie to tak jakby z opóźnieniem paliwo lub powietrze dostawał jeszcze pedał gazu nie wiem jak jest w toyocie, ale w oplu vectra jest elektryczny i z czasem ścieżki się wycierają co się objawia działaniem skokowym, przerywanym
Nie ma przy tym żadnego uderzenia, po prostu takie delikatne szarpnięcie i po chwili wszystko się uspokaja do momentu aż zmieniam biegi dalej tzn. z 2 na 3, bo z 3 na 4 już tego nie ma. Jesli chodzi o pedały to nic pod nim nie czuć jak się go wciska. Co powinienem zrobić?
na zbyt małych prędkościach zmiana biegu na wyższy?
[ Dodano: 2013-02-12, 13:53 ]
podjedź na bielany to zobaczę może coś mi wpadnie do głowy, bo jakoś ciężko mi wymyśleć co to może być jak nie wiem jaki objaw
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum