Wysłany: 2011-11-11, 12:41 [Avensis T22] Olej na świecach POMOCY!!!
Witam mam problem z moją Toyotką 2,0 benzyna, na jednej świecy pojawił się olej ( Bardzo dużo oleju) jakby była (zanurzona) w oleju, i nie ma jazdy szarpanie , brak mocy. Co to może być?? uszczelki pod pokrywą klawiatury odpadają bo były zmieniane a po 2 to nie ma możliwości by to miało wpływ. Czy możliwe że np pękła ta (rurka) w której świeca się znajduje??
Proszę o wszystkie sugestie i porady. Będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam
Ale świeca jest mokra w górnej części czy w dolnej?(tam gdzie powinna się pojawić iskra).
Bo jeśli dolnej to pewnie masz uszczelkę pod głowicą do wymiany.
Ja ten temat przerabiam obecnie,brak mocy,chodzi tylko na 3 cylindrach bo świeca jest pokryta olejem i nie daje zapłonu.
Polecam zdjąć głowicę i sprawdzić to.
Świeca jest mokra na górze dokładnie świeca nr 1. raczej gwint, sam dół jest suchy więc skąd olej :?: czy też uszczelka pod głowicą :?: natomiast świeca nr 3 jest cała czarna jakby nie było spalania na niej.
Dziś zmieniłem cewkę na 2-3 cyl, świecę na nową i na 3 nadal brak spalania czarna jak węgiel i czuć zapach benzyny, przewody raczej ok bo mam troche starych i podmieniałem na 3 cyl zero różnicy. CO TO MOŻE jeszcze byc???
Wg mnie to coś z układem zapłonowym. Nie wiem jak jest w T22 ale w starych silnikach forda był moduł zapłonowy - takie coś elektroniczne z czterema blaszkami. Był to drogi element (270zł) ale po wymianie tego zaczął normalnie chodzić.
Witam wszystkich, mam problem z toyką 2.0 benz/gaz z 1999r, nie pali mi na wszystkie gary,wydaje mi się że świece są do wymiany,obecnie mam zamontowaneNGK BKR6EKPB 11, są jakieś tańsze zamienniki? Pozdrawiam
Sprawdź po numerze VIN na tej stronce http://www.toyodiy.com/parts/q.html jakie masz oznaczenie silnika. Podejrzewam, ze jest to 129 KM, ST220_, 3SFE, ale warto się upewnić. Jak już je będziesz miał to na stronkach internetowych z częściami, czy typowo ze świecami samochodowymi można coś wyszukać.
Typ: Avensis T27
Silnik: 2.0 Valvematic
Rok: 2009
Nadwozie: Sedan Pomógł: 46 razy Dołączył: 27 Cze 2011 Posty: 956 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-01-04, 18:17
W 1999 był tylko 3S-FE. Obecnie masz zamontowane świece irydowe, które są droższe ale też i wytrzymalsze. Możesz zamontować tańsze zwykłe świece Denso K20TR11 albo NGK BKR6EKB11.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum