Wysłany: 2011-01-02, 15:49 [Avensis T22] Nierówna praca, drgania silnika 2.0TD
Witam, mam problem ze swoją Avensis 2.0 TD 1998. Pojawiają się dziwne drgania podczas pracy silnika. Odpalam auto i czuć jak samochód się trzęsie, zarówno na ciepłym jak i na zimnym silniku. Praca silnika na ssaniu, kiedy podwyższa obroty powoduje ogromne drgania na postoju i trzęsienie całą karoserią. Mam też wrażenie, że silnik nie pracuje równo, czasami tylko jak jest ogrzany daje złudzenie zaniku drgań (na postoju). Podczas jazdy auto wydaje się pracować w porządku. Mechanik wsiadł i powiedział, że coś w silniku, inny zaś, że są jakieś blaszki ceramiczne, które niebawem będą do wymiany ?? Poduszki ponoć sprawne.
Mam nadzieję, że zrozumiale opisałem problem.
Proszę pomóżcie w znalezieniu przyczyny.
Marcin
Witam.
Miałem taki sam problem. Sprawdziłem wtryski, później pompę wtryskową a na koniec ciśnienie sprężania. Wszystko było idealnie, samochód z przebiegiem autentycznym 120 tyś. Byłem u czterech naprawdę dobrych fachowców którzy w końcu rozkładali ręce. A przyczyną był kiepskiej jakości pasek rozrządu, do tego zbyt luźno napięty. Jego drgania powodowały zmianę kąta ustawienia pompy wtryskowej i tym samy ogromne wibracje całego silnika. Po wymianie rozrządu jak ręką odjął, silnik mruczy aż miło. A już myślałem o sprzedaży autka.
Wystarczy zdjąć prawą górną część osłony paska, od strony głowicy (dwie zapinki i dwie śróbki na kluczyk 10) I będzie widać stan paska i jego ewentualne wibracje podczas pracy. Niewiele pracy a może i u Ciebie jest to samo.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum