Typ: Avensis T22
Silnik: 2.0 D-4D diesel
Rok: 2002
Nadwozie: Sedan
Wysłany: 2013-03-02, 15:55 [Avensis T22] Nie odpala - Trzęsie
Witam serdecznie,
Dzisiaj rano gdy wsiadałem do samochodu, samochód normalnie odpalił i pojechałem nim na zajęcia, gdy wracałem, trochę dziwnie kręcił przy odpalaniu ale odpalił, po drodze skoczyłem jeszcze na zakupy, zaparkowałem na parkingu, zrobiłem zakupy, wsiadam odpalam i ... nic, akumulator kręci ( zresztą ma gdzieś dopiero rok) ale nie odpala, dźwięk kręcenia jest inny niż zwykle, tak jakby na wyższych obrotach, kręcę jeszcze pare razy i samochodem przy odpalaniu zaczyna telepać ( trząść ) spróbowałem jeszcze ostatni raz, i zostawiłem samochód na parkingu. Niestety z uwagi na to że jest sobota i godzina taka jaka jest, nie mam go gdzie oddać a w poniedziałek musze nim pojechać do pracy.
Może być istotne - dolewałem dzisiaj rano ON które miałem zachomikowane od znajomego - ok 4,5 litra.
Może komuś przydarzyło się coś podobnego ? Jakieś pojęcie co to może być ?
W pierwszej chwili obstawiałem rozrusznik - bendix się rozsypał i nie zesprzęgla rozrusznika z silnikiem dlatego dźwięk pracy rozrusznika i jego obroty są inne i auto nie chce odpalić, ale to raczej nie miałoby wpływu na telepanie autem.
jeżeli mieliście dzisiaj przymrozek to mgło sie tak zdarzyć że przyłapało ci ta ropę albo na filtrze albo w baku , zrobiłem dokładnie tak samo kiedyś i objaw był identyczny , z toyotami dopiero raczkuje ale jeżeli masz gdzieś na wierzchu filtr oleju napedowego to zdemontuj go i opróżnij potem zalej go świeżą czystą ropą i zamontuj , pokręć i spróbuj odpalić jak załapie to na bank filtr + przymrozek
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum