Wysłany: 2012-10-11, 22:29 [Avensis T25] warto? nie warto?
witam,
do wczoraj bylem na 100% pewny swojej decyzji, dzisiaj juz jest coraz gorzej..ale od poczatku
aktualnie mam avke 2.2 d4d 150KM kombi w wersji SOL 2007 produkcja, rejestracja 2008,
zauwazyleme, ze kilku rzeczy mi brakuje w niej, nazwijmy to nowinek technologicznych, ktore jednak bardzo pomagaja. wymyslilem zatem, ze chcialbym taki sam silnik i wersje nadwozia,ale mlodsza...salon toyoty zaproponowal mi bym oddal w rozliczeniu swoja t25 a kupil t27 a dokladniej w wersji sol + plus pakiet biznes, czyli calkiem calkiem, rocznik 2011.
oczywiscie naczytalem sie o rzekomych problemach z filtrem czasteczek itd...a teraz dodatkowo czytam i slysze, ze lepiej kupic benzyne a nie tego diesla..jak dla mnie ten diesel ma 2 wazne cechy..moim zdaniem jest bardziej dynamiczny w pewnym zakresie od 2.0 benzyny oraz mniej pali
raczej duzo jezdze, glownie lokalnie, po miescie, ale teraz bardzo lubie co jakis czas pojechac w trase..np wlochy, hiszpania, francja..jak bylo w tym roku i to wlasnie swiezo kupionym t25..bylo super...
zatem mam takie pytania:
- co przemawia za dieslem a co za benzyna biorac pod uwage co napisalem powyzej
- czy cena za 2011 avke, przebieg 14tys, wersja 2.2 d4d sol plus oraz pakiet biznes...dodatkowe czujniki parkowania, oprocz kamery oczywiscie...i to w cenie 89tys brutto? warto? pytam, bo jakby nie bylo mamy pazdziernik i lada chwila 2013,wiec auto bedzie mialo juz rocznikowo 2 lata....wierze, ze taka wersja nie straci na wartosci mocno.
Typ: Avensis T27
Silnik: 2.0 Valvematic
Rok: 2009
Nadwozie: Sedan Pomógł: 46 razy Dołączył: 27 Cze 2011 Posty: 956 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-10-11, 23:32
Problemy z DPFem to pikuś przy tym jaką "ścieżkę zdrowia" może zafundować ci 2.2D4D. W skrócie po 90-200tys.km do wymiany silnik bo wszelkie naprawy są nieskuteczne.
Żeby było śmieszniej to Toyota od 2005 nie uporała się z tym problemem i w T27 dalej występuje także zmiana modelu nie oznacza końca problemów.
Ja ze swojej strony mogę polecić 2.0 w benzynie. Na trasie pali naprawdę mało dzięki skrzyni 6-cio biegowej a przy tym ma na tyle mocy żeby pociągnąć na 4-5 biegu ze średnich obrotów.
Jeździłem też T27 2.2D4D 150 i subiektywnie gorzej się zbierał niż benzyna ale ja tam nie potrafię jeździć silnikami, które łapią zadyszkę przy 4tys.obr
Problemy z DPFem to pikuś przy tym jaką "ścieżkę zdrowia" może zafundować ci 2.2D4D. W skrócie po 90-200tys.km do wymiany silnik bo wszelkie naprawy są nieskuteczne.
ale co masz na mysli z tym silnikiem..niczego nie zauwazylem uzytkujac t25 2.2 d4d a mam juz 120tys..co sie moze wydarzyc jeszcze o czym nie wiem
Wysłany: 2012-10-12, 10:44
Może się wszystko wydarzyć łącznie z zatarciem silnika.
Krzywi się blok, obluzowują się tuleje, cieknie pompa wody, tłoki uderzają w głowicę efekt jest taki, że Toyota wymienia całe silniki ale tylko do 7 lat / 180tys.km.
Żeby było śmieszniej to Toyota od 2005 nie uporała się z tym problemem i w T27 dalej występuje także zmiana modelu nie oznacza końca problemów.
Czy 2 litrowy Diesel 126KM też ma takie "bolączki" ?
Wysłany: 2012-10-22, 21:51
Do 1AD też była akcja serwisowa. Tu masz trochę o tym -> http://pl.scribd.com/doc/...ded-Warranty1-1
Ale pamiętaj, że problem dalej nie jest rozwiązany bo nie zlikwidowano źródła, więc bardzo prawdopodobne że po wymianie silnika "nowy" pojeździ tyle samo i padnie. Dlatego Toyota daje sobie spokój z projektowaniem dizli i nowe jednostki weźmie od BMW.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum