Toyota Avensis
Reklama Regulamin Regulamin Szukaj Szukaj Grupy Grupy Statystyki Statystyki Rejestracja Rejestracja Zaloguj Zaloguj Album Zdjęcia Avensis Download Pliki Avensis
 Ogłoszenie 

Zanim napiszesz nowy temat, skorzystaj z dodatkowej wyszukiwarki. Twój problem mógł być już omawiany.

opony aut części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Poprzedni temat «» Następny temat
[Avensis T25] jak długo pali sie kontrolka świec żarowych
Autor Wiadomość
grzegorz1975
[Usunięty]

Wysłany: 2011-12-07, 20:25   [Avensis T25] jak długo pali sie kontrolka świec żarowych

Witam wszystkich.
zastanawiam się jak długo powinna palić się kontrolka świec żarowych. W mojej avie wygląda to tak obecnie przy temperaturze ok 0 C kontrolka nie zapala się później gdy już samochód odpale i silnik popracuje z 2 minuty zapala sie na ok 10 sekund. W lecie zapalała sie na 20 -30 sekund i gasła a im zimniej to kontrolka zapalała się rzadziej słychać tylko tyknięcie przekaźnika i zapalą się kontrolki od poziomu oleju i wody w filtrze. wymieniłem świece samochód pali na dotyk. Proszę napisać jak to działa w innych AVE bo u mnie logiki nie widzę.

ASO Avensis 

Typ: Avensis T25
Silnik: 2.0 16V benzyna
Rok: 2006
Nadwozie: Hatchback
Imię: Tomek
piokli
[Usunięty]

Wysłany: 2011-12-07, 20:50   

Coś masz nie tak.
Latem ta kontrolka zapala się na zimnym silniku na około 1 sekundy.
Teraz około 0C zapala się na kilka sekund.
Zimą przy mrozach -10C do -20C zapalała mi się na 5 do max 10 sekund

ASO Avensis 

wtom 
Natret

Typ: Inne
Silnik: 2.0 D-4D diesel
Rok: 2002
Nadwozie: Inne
Wysłany: 2011-12-07, 21:43   Re: jak długo pali sie kontrolka świec żarowych

grzegorz1975 napisał/a:
Witam wszystkich.
zastanawiam się jak długo powinna palić się kontrolka świec żarowych. W mojej avie wygląda to tak obecnie przy temperaturze ok 0 C kontrolka nie zapala się później gdy już samochód odpale i silnik popracuje z 2 minuty zapala sie na ok 10 sekund. W lecie zapalała sie na 20 -30 sekund i gasła a im zimniej to kontrolka zapalała się rzadziej słychać tylko tyknięcie przekaźnika i zapalą się kontrolki od poziomu oleju i wody w filtrze. wymieniłem świece samochód pali na dotyk. Proszę napisać jak to działa w innych AVE bo u mnie logiki nie widzę.

bo wielkiej logiki nie ma :mrgreen: . długość świecenia kontrolki nijak się ma do długości grzania świec. na mrozie konrolka świeci tak samo długo czy jest -20 czy -5. ogólnie jest to sygnalizacja kiedy można już kręcić silnikiem. swiece grzeją najpierw wstępnie przez kilka-kilkanaście sekund a po odpaleniu dogrzewają nawet do 6 min w czasie pracy silnika.

omega_mind 
Czasobywacz

Silnik: 2.0 D-4D diesel
Rok: 2004
Nadwozie: Sedan
Wysłany: 2012-01-31, 16:58   

Witam

Ja również przyłącze się do tego tematu.
Powiem tak, u mnie jak auto postoi na zewnątrz na mrozie przy temp. średniej -12.0C
to odpala w sumie za pierwszym razem, ale muszę trochę dłużej kręcić - i coś się męczy przy tym odpalaniu.

Zanim mi padły stare świece to kontrolka spiralki zapalała się na chwilę 1-2sekundy, po czym po uruchomieniu auta pojawił się błąd. Kontrolka VSC/TrcOff) - sygnalizująca uszkodzenia świec żarowych.

Świece żarowe mam teraz nowe Bosch.
Akumulator nowy: Bosch S5 770Ah

Nie widzę w ogóle, aby zaświecała się kontrolka świec żarowych przy uruchamianiu.
Wszystkie podstawowe kontrolki oczywiście zapalają się i gasną (tzw. check), w tym oczywiście na 1sekundę pojawia się i kontorlka świec.
Nie widzę kontrolki świec żarowych po tym etapie, nawet jak samochód stoi 12h na -20C.

Problem nadal jest i moja ave coś ciężko odpala.
Dodam, że słychać jak jakiś pasek piszczy po uruchomieniu(pasek od alternatora?).
Ostatnio stało auto w garażu (temp. w garażu -8C) na zewnątrz -17C i po postoju około 24h miałem problem z uruchomieniem, dopiero za 2 razem odpaliło ledwo co.

Pytanie co to może być?

ASO Avensis 

Odpowiedz do tematu