Wysłany: 2009-04-28, 22:49 [Avensis T22] Audio w T22
Ponieważ jestem świeżym posiadaczem avensis nie bardzo wiem wiele o niej - póki co.
Jakiej średnicy są głośniki ? Czy trzeba jakieś dystanse, aby je zmienić ?
Co polecacie, to już z grubsza wyczytałem odnośnie T25.
Tak jak w innym wątku pisałem, zamierzam zakup xcarlink dla ojca, bo nalega, on ma T25. Ja u siebie jednak może pokusiłbym się i zmianę całego radia. Przyznam, ze ten fabryczny dźwiek w T22 nie jest mega przyjemny.
jesli chodzi o wymiane glosnikow w T22 to wstaw tylko 16cm, 16,5cm na dystansie z mdf.
glosnik 13cm wpada w otwor montazowy, ale tez go mozna zainstalowac na dystansie,
jednak nie polecam, 13cm w drzwiach "nie zagra" tak, jak bys tego oczekiwal.
dla lepszej jakosci dzwieku polecam system glosnikow, tj. tweeter i midwoofer osobno
oraz koniecznie wygluszenie drzwi, bez tego zaden glosnik nie zagra.
dobra sprawa, to osobne zasilanie poprowadzone bezposrednio od aku do radia
jesli chodzi o radyjko to polecam radioodtwarzacze firmy ALPINE.
W mojej ave zamontowałem z przodu głośniki odseparowane Hertz DSK165, a z tyłu zestaw dwudrożny Hertz DCX165 (maksymalna głębokość montażu głośnika to 62 mm, bo w przeciwnym razie szyba się nie otwiera do końca). Zestaw gra pod samym radiem bez żadnego wzmacniacza. Oczywiście głośniki zamontowane na dystansach z MDfu (maksymalna grubość dystansu 13 - 14 mm, bo inaczej membrana będzie uderzać o boczek) oraz wytłumienie drzwi matami (wystarczyło mi 16 mat, 4,5 z przodu i 3,5 z tyłu). Wszystko zrobiłem samodzielnie. Jakość dźwięku pierwsza klasa, wszystko gra bardzo czysto, ale jeśli ktoś lubi bardzo miękkie soczyste basy to nie polecam hertzów, chyba że dołoży skrzynie do bagażnika. Tweetery zamontowałem w trójkątach od lusterek. Radio przeciętne pioneer 2120 UB. Poniżej kilka fotek z przebiegu mojej pracy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum