Wysłany: 2011-12-07, 11:41 [Avensis T22] 2.0 TD w jaki sposób łatwym sposobem zwiększyć
Witam.
Moje pytanie, tak jak w temacie, co moge samodzielnie zrobić by moja Toyotka zyskała troche mocy ? Chodzi mi o jakieś bezpieczne "podkręcenie" silnika 2.0 TD.
Silnik, skrzynia biegów, zawieszenie, hamulce itp zostały zaprojektowane na takie osiągi jakie masz. Każde podkręcenie będzie skracać żywotność silnika i myślę że uzyskanie w miarę bezpiecznych 5 - 10HP więcej nie będzie mocno odczuwalne. Dodatkowo biorąc pod uwagę wiek i przebieg tego silnika (który jest wg mnie jedną z ciekawszych konstrukcji Toyoty) podkręcanie jego może mu tylko raczej zaszkodzić.
Firma VW produkowała jeden silnik 1.9TDI który miał bodajże 4 moce do wyboru (w słabszych wersjach wystarczało zmienić chip żeby był mocniejszy). Niby prosty tani zabieg, ale nikt nie myślał o tym że fabryczne mocniejsze wersje oprócz chipu miały inne tłoki, korbowody, głowice itp. Silniki w których moc była podnoszona tylko chipem szybko ulegały awariom. Dlatego moim zdaniem sam chip to półśrodek.
_________________ BLONDYN
Engine: 1CDFTV 2000CC DIESEL TURBO
carlos [Usunięty]
Wysłany: 2011-12-07, 15:35
No na pewno konstrukcje TDI grupy VAG są bardziej podatne na kombinowanie z mocą silnika. Bezpieczne podniesienie mocy bez ingerencji w inne tłoki, inne wytrzymalsze węże podciśnieniowe. itp. można uzyskać do 30HP więcej.
Sam jestem posiadaczem Audi A6 4B z silnikiem poliftowym 2.5 TDI AYM ale nie chipowałem. Ale spokojnie z seryjnych 155 do 180 koni bez ingerencji w wytrzymalsze części silnika moc można byłoby podnieść.
Ale chiper musi naprawdę podejść indywidualnie do auta. .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum