Typ: Inne
Silnik: Inny
Rok: 1998
Nadwozie: Sedan
Wysłany: 2012-05-06, 14:12 [Avensis T22] 2.0 Diesel Common Rail
Witam , przeszukałem forum ale nie znalazłem wyczerpującej informacji na temat silnika 2.0 Diesel Common Rail 110 KM .
Jakie sa plusy a jakie minusy tego silnika ? Jedni piszą o kiepskich wtryskiwaczach z kolosalnymi kosztami naprawy , inni , ze nie mają problemów . Większość postów dotyczy silników 116 KM a o 110 brak info .
Typ: Avensis T27
Silnik: 2.0 Valvematic
Rok: 2009
Nadwozie: Sedan Pomógł: 46 razy Dołączył: 27 Cze 2011 Posty: 956 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-05-07, 01:23
Jak się kupuje używanego dizla to powinno się być przygotowanym na wymianę wtryskiwaczy, dwumasy, sprzęgła i turbo, więc nie wiem skąd te pytanie.
W przypadku 2.0D4D T22 odpada koszt dwumasy. Jak chcesz jeździć bez większych napraw to kup starego dizla 2.0TD 90KM albo benzynę. 2.0TD montowali do 1999 roku.
Najlepiej przed zakupem pojechać do mechanika na sprawdzenie wtrysków, turbiny i sprzęgła. Co do wtrysków to często te, które kwalifikują się do wymiany tak naprawdę posłużą jeszcze ze 100 tys km bez problemów. Czasem zostawi się większą smugę czarnego dymu za sobą przy wciśnięciu gazu do dechy ale idzie się do tego przyzwyczaić. Jak auto zapala i jeździ normalnie to lepiej nie ruszać wtrysków (szczególnie jak auto ma już naście lat). Auto o które pytasz raczej posiada sprzęgło z kołem dwumasowym. Sprzęgła w D4-D padały nawet po 160 tys także czy kupi się 3 letnie, czy 12 letnie auto to można załapać się na wymianę sprzęgła, ale ta dwumasę śmiało można zastąpić klasycznym sprzęgłem. Wersja z klasycznym silnikiem TD od Cariny, to jest to lepsze rozwiązanie finansowe pod względem ewentualnych napraw wtrysków, sprzegło (wymiana na klasyczne) czy turbina, to niewielka różnica w cenie. Minusem 2.0TD jest jego mułowatość 90HP. 2.0 D4-D ma już 110hp.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum