Wysłany: 2009-12-03, 23:10 Akcja serwisowa - wałek układu kierowniczego.
Przy okazji wizyty w ASO wyszło, że moje auto obejmuje akcja serwisowa wyminy wałka kolumny kierowniczej. Usterka może doprowadzić do rozłączenia połączeń z układem kierowniczym. Co w efekcie spowoduje brak kontroli nad autem
Możecie mi coś powiedziećna ten temat?
Moje auto to Avensis 2005 1,8i automat w sedanie sprzedany na rynku włoskim.
Typ: Avensis T25
Silnik: 1.8 16V VVTi benzyna
Rok: 2004
Nadwozie: Sedan
Wysłany: 2010-06-24, 10:48 Cześć
Ja właśnie sobie zakupiłem podobną Toyotkę.
Moja to 1.8 VVTi z 2005 r (manual) i też z rynku włoskiego (ponoć z salonu Toyoty). Zastanawiam się czy nie mam takiego problemu z układem kierowniczym Czy te problemy występowały we wszystkich modelach z tego roku czy tylko w niektórych?
Na waszym miejscu wybrał bym się do ASO i z dowodem zapytał czy wasze auto obejmuje jakaś akcja serwisowa. To nic nie kosztuje - tylko paliwo na przejazd. Albo na stronie chyba Urzedu Kontroli Jakości czy jakoś tak. Bardziej prawdopodobne, że dotyczy ta akcja aut z silnikami benzynowymi 1.6 i 1.8. Dla tego, że te auta miały wspomaganie układu kierowniczego elektryczne. Pozostałe to hydraulika. Ale to są tylko moje domysły.
Potwierdzam - jest taka akcja. Udałem się okolo tygodnia temu na wymianę. (czas naprawy ~ 1,5h) (teraz do zrobienia została jedynie maglownica...:/
Cytuję inne zródłó - mozna sprawdzić po nr VIN, czy Twoje autko obejmuje w.w. akcja naprawcza
"
W początkowym okresie produkcji pojazdy miały problemy ze wspomaganiem kierownicy. Z powodu usterki tego podzespołu wzywano do serwisów prawie 8 tysięcy właścicieli Avensisów. W autach dochodziło do poluzowania się połączenia pomiędzy kolumną kierowniczą a przekładnią kierowniczą. Powodem wady była niewystarczająca wytrzymałość tego połączenia, co w skrajnym przypadku mogło doprowadzić do utraty panowania nad pojazdem (zakres numerów VIN egzemplarzy objętych akcją - SB1/#Z5#L#/0E004116 - 0E034188 oraz SB1/#R5#L# /0E010582 - 0E142583) ."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum