Ostatnio posypała mi się skrzynia biegów w Toyocie Avensis T22 FL 1.8 VVt-i z 2001 roku.
Skrzynia była 5-biegowa. Po karkołomnych poszukiwaniach udało mi się znaleźć ale po zamontowaniu okazało się, jest to wersja 6- biegowa!.
Skrzynia pasuje jak ulał, a samochód jeździ jak nowy. Czuję jednak zmiany w przyspieszeniu i nie wiem czy mi się to zgadza z obrotomierzem (jakby przyspieszam dobrze ale z dziwną proporcją do prędkościomierza). Mam pewnie obawy i tu wysuwam pytanie:
- Czy muszę coś zmienić by się potem nie okazało, że coś się rozreguluje lub zniszczy? Zmienić sterownik lub zmapować silnik na nowo?
Typ: Avensis T27
Silnik: 1.8 Valvematic
Rok: 2009
Nadwozie: Wagon Pomógł: 1 raz Dołączył: 13 Maj 2020 Posty: 265 Skąd: Kraków
Wysłany: 2023-11-20, 08:56
rozpedz fure do 100km/h porownaj ze wskazaniami na GPS
odchyka +-10km cie nie interesuje
jak OK to OK
jesli masz spore przeklamanie to masz klopot sprawdz skad brany jest sygnal predkosci
w t22 moze byc brany sygnal ze skrzyni z czujnika. z czego masz skrzynie?
roznica w przspieszeniach bedzie bo masz inne przelozenie na zebach skrzynia 6 jest krotsza na poczatku
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum