Typ: Avensis T25
Silnik: 2.0 diesel
Rok: 2003
Nadwozie: Sedan
Wysłany: 2020-06-18, 19:46
Kupiłem Tośkę i nie działa klimatyzacja, ,poprzedni właściciel nabił klime i chodziła ,potem jesień i całą zime nie używał i na wiosnę nie działała juz, tyle wiem.
Cichy89, jeśli jest zima, jesień... temperatura ok +12C, klimatyzacja nie będzie działa w avensis D-4D 2.0, 2003r. Tak musi być, tak zrobili. Oczywiście teraz... lato skoro nie działa to poszukaj firmy w Krakowie. To jest poszukiwanie nieszczelności. Jest to trudne. Nawet doświadczony mechanik gołym okiem z reguły niczego nie wychwyci. Wyjścia są dwa: napełnienie układu tzw. markerem (czynnik widoczny w świetle UV) lub próba azotowa (napełnienie układu azotem pod wysokim ciśnieniem).
_________________ Andrzej - założyciel jako pierwszy, największy, znany forum Avensisklub.PL. Ps: Polecam: iParts.pl
Typ: Avensis T27
Silnik: 1.8 Valvematic
Rok: 2009
Nadwozie: Wagon Pomógł: 1 raz Dołączył: 13 Maj 2020 Posty: 265 Skąd: Kraków
Wysłany: 2023-05-22, 13:07
temat z 2020 ale moze bedzie dla potomnych
nie wiemy jak sie sprawa potoczyla
nie mniej W ZIMIE TEZ NALEZY UZYWAC KLIMATYZACJI
nawet jesli nie co dzien to wlaczcie ja chociaz raz na tydzien lub na dwa
w ukladzie klimatyzacji mamy POMPE zwana kompresorem
pompa ta smarowana jest olejem
olej jest rozprowadzany po ukladzie gdy pompa działa
pompa dziala gdy mamy klimatyzacje wlaczona
gdy nie uzywamy klimatyzacji olej scieka do dolnych parti i moze niezdazyc sie rozprowadzic tylko jego brak doprowadzi do uszkodzen np zatarcia
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum