Silnik: Inny
Rok: 1999
Nadwozie: Wagon
Wysłany: 2010-08-15, 18:53 [Avensis T22] Czy starsze silniki benzynowe także biora olej
Witam
Chciałbym spytac szanowne kolezanki i kolegow, czy w przypadku starszych silnikow (nie VVTI) benzynowych rowniez wystepuje problem zuzycia oleju?
Obecnie mam Primerę 1,6 99 i problem nie wystepuje (przebieg ponad 200 kkm), a chcialbym teraz sprawdzić Toyotke.
pzdr
helodor
sorry, jesli walnąłem jakiegoś babola, ale jestem nowy i nie mam doswiadczenia w pisaniu postów
aha - juz sie witałem we własciwym mejscu, ale z przyjemno0ścią robie to ponownie - Cześć Wam wszystkim...
Generalnie przy większych przebiegach jakieś zużycie oleju może się pojawić, ale w sprawnym silniku nie będą to duże ilości. Toyoty mają tendencję do brania oleju powyżej 160-170 tkm, a od ich wcześniejszej eksploatacji i bieżącej obsługi zależy jakie to będą ilości. Moja 2.0 (przebieg 194 tkm, bez VVT-i, samochód eksploatowany spokojnie, regularnie serwisowany w ASO, jeździ na pełnym syntetyku) wymaga dolania ok. 0,4 l oleju między przeglądami. Więc nie jest to dużo i trudno to nazwać moim zdanie nadmiernym braniem oleju. Ale generalnie wszystko zależy od stanu silnika, przy czym wersje bez VVT-i zdecydowanie rzadziej mają problem z nadmiernym zużyciem oleju.
Silnik: Inny
Rok: 1999
Nadwozie: Wagon
Wysłany: 2010-08-26, 12:14
Witam
Bardzo dziekuje za informacje.
Mam jeszcze jedno pytanie - czy LPG moze zwiekszyc zuzycie oleju, czy jest to dla silnika nieistotne?
pzdr
helodor
Mój szwagier ma dwie Toyoty Camry. Obie 2.2 z LPG. Pierwszą z '93 w wersji kanadyjskiej (szczerze mówiąc nie wiem czym ona się różni od amerykańskiej ) zagazował jakieś 7 lat temu i zarówno przed założeniem gazu jak i po założeniu dolewa jakieś pół litra oleju na 5000 km. Druga to wersja europejska z '94 i tutaj dolewkę się robi raz na rok około 1 litra. Obie mają przebieg około 200 000 km. Widocznie tojki już tak mają.
_________________ Czarna Ave z budyniowym środkiem i pięknym "drewienkiem" = ech... starzeje się człowiek
u mnie w 1.8 (7A-FE, bez gazu, bez vvt-i) Na 10 tys. km bierze około litr oleju. Czy to normalne? Toyota żeby mieć problem z głowy ustaliła normę zuzycia nawet 1 litr na 1000 km, ale w sprawny silnik nie powinien tyle zuzywać.
ja mam zamiar kupić avię z 2001 r z LPG silnik 1.8 129km wiem ze silnik miał robiony remont w aso prawdopodobnie pierścionki powiedzcie czy rzeczywiście te silniki mają takie problemy ze zużyciem oleju i czy jest to spowodowane pierścieniami oraz uszczelniaczami czy odpowiada za to jeszcze coś innego wiem na pewno ze ten konkretny egzemplarz teraz oleju nie bierze
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum