Witam. Chciałbym zapytać co musze zrobić ( dokładniej co zdemontować ) żeby wymienić żarówki podświetlające pokrętła nawiewów, ponieważ takowe nie podświetlają mi się, i jaki typ żarówek tam spotkam ? :->
podświetlenie jest, ponieważ po ściągnięciu pokręteł od nawiewow widać żarówki, też zastanawiam sie nad wymiana ale nie mam jak sie dostać do tych żarówek, wydaje mi się ze trzeba zdemontować cały panel od naweiwu żeby dokonać wymiany ale nie wiem jak sie za to zabrać. Jak ktoś wie to prosżę o jakieś wskazówki.
Pozdrawiam
Typ: Avensis T27
Silnik: 2.0 Valvematic
Rok: 2009
Nadwozie: Sedan Pomógł: 46 razy Dołączył: 27 Cze 2011 Posty: 956 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-11-20, 20:04
jonatan_jr napisał/a:
Jak ktoś wie to prosżę o jakieś wskazówki.
Legenda głosi, że ktoś wyjął żarówki przez same dziury po pokrętłach...ale mi się nie udało :P
Trzeba zdjąć ozdobny panel z radiem, później pokrętła i suwak (z tym jest największy problem) obie te rzeczy są na wcisk, dalej masz czarny panel nawiewów, który trzyma się na 6 zatrzaskach, podważasz i masz dostęp do 3 żarówek.
Żaróweczki wymienione cała operacja trwała może z 10 min + dojazd do sklepu żeby kupic nowe:)
Proces wymiany (dla potomności:) ):
1. zdjąc plastikową sołone kokpitu (zdjęcie nr 1) - zdjęcie znalazłem na necie ale fajnie na nim widać umiejscowienie zaczepów. Aby zdjąć lekko pociągnąłem za dolną część - tam gdzie jest zamykany schowek. Jak ktoś ma radio to można wcześniej wyciągnąć ja nie miałem jak wyciągnąć ale udało się bez wyciągania radia.
2. Teraz trzeba ściągnąć pokrętała od nawiewów oraz plastikową końcówkę z wajchy obiegu (wewnętrzny - zewnętrzny).
3. Teraz należy ściągnąć osłone panelu - u góry 3 zaczepy oraz od gołu tez 3 zaczepy poniżej zdjęcia.
4. Teraz to już widać żaróweczki i chyba więcej nie będę pisał.
Poniżej kilka zdjęć z wymiany.
Poniżej nie widać 3 zaczepu z prawej ale on tam jest
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum