Typ: Avensis T25
Silnik: 1.8 16V VVTi benzyna
Rok: 2004
Nadwozie: Sedan Pomógł: 5 razy Dołączył: 06 Maj 2010 Posty: 65 Skąd: Lublin
Wysłany: 2010-05-06, 17:52 [Avensis T25] Dziwny zapach po wyłączeniu klimy i parowanie.
Witam.
To mój pierwszy post na forum więc nie wiem czy w dobrym dziale umieściłem temat.
Zauważyłem w swojej niedawno zakupionej Ave, że podczas korzystania z klimy chłodzi dobrze i nie czuć żadnych nieprzyjemnych zapachów natomiast problem zaczyna się po wyłączeniu klimy i działaniu zwykłego nawiewu, otóż wydobywa sie dziwny zapach przypominający zapach plasteliny. Nie jest on bardzo intensywny ale wyczuwalny. Co może być przyczyną? Dodam iż filtr kabinowy był wymieniany tydzień temu chyba że koleś z warsztatu źle go założył co musze sprawdzić.
Dodatkowo w deszczowy dzień po włączeniu zwykłego nawiewu na szybę paruje ona bardziej niż przy wyłączonym nawiewie tak jakby sam nawiew parował szybę. Dopiero załączenie klimy usuwa problem ale zauważyłem, że w sytuacji zaparowania szyby włączenie klimy powoduje wylot z nawiewu szyby czegoś w rodzaju zimnej mgiełki jak przy otwieraniu zamrażalnika.
Proszę Was o jakieś sugestie, a może nie potzrebnie się zamartwiam choć nie chciałbym żeby nagle klima mi się zatarła czy coś w tym rodzaju.
Zazwyczaj przyczyną parowania szyb był filtr kabinowy jeżeli napewno jest wymieniony to sprawdź dolot powietrza z zewnątrz na podszybiu może są liście z drzew albo coś innego co zapycha dolot świeżego powietrza. Przed sezonem powinno sie najpierw odgrzybić instalacje a potem wymienić filtr kabinowy.
Typ: Avensis T25
Silnik: 1.8 16V VVTi benzyna
Rok: 2004
Nadwozie: Sedan Pomógł: 5 razy Dołączył: 06 Maj 2010 Posty: 65 Skąd: Lublin
Wysłany: 2010-05-09, 18:48
Człowiek od którego kupowałem samochód twierdził, iż klima była odgrzybiana chodź zazwyczaj przy tej czynności wymienia się filtr kabinowy a podczas ostatniej wymiany nie wyglądał on jakby był wyminiany w przeciągu poprzedniego roku.
Ale czy w przypadku zagrzybienia klimatyzacji zapach nie powinień się wydobywać podczas używania klimy a nie tak jak pisałem po jej wyłączeniu?
u mnie zapach po wyłączeniu jest podobny klima nabita, bylo robione nawet ozonowanie wnętrza wymieniony filtr pyłkowy na MANNA tylko ze wymieniony przed ozonowaniem moze po prostu TTTM
Umnie było dokładnie to samo dobry warsztat wymiana filtra kabinowego plus odgrzybienie klimi z ponownym nabiciem i problemu niema .Podkreślam dobry warsztat.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum