Witam. Posiadaczem Toyoty jestem od niedawna. Wcześniej jeździłem skodami i VW.
Zauważyłem, że wentylatory chłodnicy przy włączonej klimatyzacji działają cyklicznie "zero-jedynkowo". Nie kręcą wogole, ale co jakiś czas wchodzą na parę sekund na full obroty.
Czy to jest normalne zjawisko w Toyocie? W grupie VAG po włączeniu klimy wentylatory działają na pierwszym niskim biegu a na pełne obroty wchodzą w razie potrzeby.
Michale generalnie włączenie klimatyzatora oznacza prawie ciągła prace wentylatora na postoju, wszystko jest ok. Klima rozumie działa? Poza tym... wiatrak chłodzi nie tylko silnik ale też skraplacz klimy. Jak się auto zacznie przegrzewać to albo załącza się drugi wiatrak albo 2 bieg zależenie od modelu.
_________________ Andrzej - założyciel jako pierwszy, największy, znany forum Avensisklub.PL. Ps: Polecam: iParts.pl
Ja rozumiem zasadę działania. Tak, klima działa.bez zarzutu. Chodzi mi o fakt, że po właczeniu klimy wiatraki nie włączają się na niskich obrotach. Tylko co jakiś czas np co ok 10 sekund włączają się na wysokie obroty na około 10 sekund po czym wyłączają do 0. I tak cyklicznie. Silnik może być zimny, to klima nimi tak steruje.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum