Wysłany: 2019-02-05, 10:21 [Avensis T27] Kontrolka temperatury silnika
Witam, mam pytanie związane z czujnikiem temperatury silnika. W mojej avensis (T-27 2.0 diesel) podczas urlopu jadąc z przyczepą kempingową, przy temperaturze powietrza około 30 st C, silnik zaczynał się grzać. Na wskaźniku zaczęła migać litera H (niestety nie ma stopni C). Wtedy wyłączałem klimę i włączałem ogrzewanie na maksa (w kabinie masakra, ale silnik się schładzał). Mam pytanie, kiedy zapali się lampka ostrzegawcza? (wtedy zatrzymać auto?) Jak długo mogę kontynuować jazdę przy migającym H ? Niestety w instrukcji nic na ten temat nie ma. Pozdrawiam UJO
Typ: Avensis T25
Silnik: 2.2 D-4D diesel
Rok: 2004
Nadwozie: Sedan
Wysłany: 2019-02-05, 16:54
Bezwzględnie musisz się zatrzymać jeśli tylko pojawi Ci się ta kontrolka lub zaczniesz coś czuć. Jeśli kontrolka się pojawia jest to znak, który informuje Cię o bezwzględnym zatrzymaniu pojazdu. Być może wadliwy jest termostat i za późno się otwiera, bądź zamyka. Zerknij sobie na https://www.ucando.pl/k/t...rmostatow/U1503 za nowym termostatem - koszt niewielki a może rozwiązać problem. Jeśli nie to winą może być też wadliwa upg, a tego raczej bym Ci nie życzył
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum