Wysłany: 2018-04-03, 14:43 [Avensis T25] Problem z Ogrzewaniem
Witam mam problem z nawiewem. Podczas jazdy zazwyczaj jak już auto sie nagrzeje w trasie. Nawiew zachowuje sie jak by klapy sie zamknęły a wiatrak słychać. Pierwsze co mi przyszło do głowy to to ze układ może być zapowietrzony gdyż 3-4tys kiloetrów temu był robiony termostat i wymiana płynu. Podczas próby odpowietrzenia w trasie zauważyłem również ze przewód po lewej stronie aluminiowo/gumowy od klimatyzacji jest cały oszroniony
Typ: Avensis T25
Silnik: 1.8 16V VVTi benzyna
Rok: 2006
Nadwozie: Liftback Pomógł: 2 razy Wiek: 40 Dołączył: 19 Lis 2016 Posty: 42 Skąd: Dobre Miasto
Wysłany: 2018-04-05, 19:03
A wiatrak na pewno działa ???
U mnie nawiew wysiadł podczas jazdy na trasie 25 km od tak po prostu przestał dmuchać i okazało się że skończył sie silnik wentylatora nawiewu i musiałem wstawić nowy od tamtej pory śmiga elegancko.
Zazwyczaj jest tak ze podczas jazdy nagle zauważam się robi chłodno i wtedy widzę że z nawiewów już nic nie wieje, dzieje się to sporadycznie ale zawsze w trasie jak już auto jest nagrzane. Słychać wtedy jak by powietrze z nawiewu trafiało pod auto również słychać siłę nawiewu jak i zmieniające się klapy przy zmianie kierunku nawiewu.
Powietrze nie może się wydostać z auta.Może być tak że po rozgrzaniu przegrzewa się któryś siłownik i klapy się samoczynnie zamykają powietrze nie trafia do obiegu auta tylko zostaje w nagrzewnicy i wydostaje się możliwymi sposobami (również poza auto).
_________________ Sprzedaż używanych, oryginalnych części Toyoty Avensis.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum