Wysłany: 2017-01-21, 18:26 [Avensis T25] Problem z hamulcami
Witam mam Avensis T25 z 2005r . Od jakiegoś czasu mam problem z Hamulcami a mianowicie gdy wsiadam po nocy do samochodu i ruszam gdy naciskam na hamulec samochód w ogóle nie hamuje jedzie dalej jak by nigdy nic co dopiero po jakimś czasie jak ruszam i hamuje to wszytko zaczyna wracać do normy . Zauważyłem że jest to zależne od pogody taka sytuacja pojawia się jak jest bardzo duża wilgotność jak jest mróz albo jest ciepło problemu nie ma . Dodam jeszcze że jak kilku krotnie szybko naciskam na hamulec to twardnieje i znowu nie mam hamulców i zapala mi się kontrolka od ręcznego . Proszę o pomoc może ktoś miał taki przypadek Pozdrawiam.
Tak płyn jest ok poziom trzyma . Zastanawia mnie czemu tylko ten problem jest jak jest wilgotne powietrze bo jak jest mróz albo ciepło to wszytko jest ok
hmm.. przy wilgoci szwankuje raczej zawsze elektryka. Nie wiem czy jest tam coś elektrycznego do sterowania układem hamulcowym a konkretnie podciśnieniem.
Dzisiaj wymieniłem płyn hamulcowy ale nic nie pomógł dalej to samo jak szybko naciskam pedał hamulca to twardnieje na kamień zapala się kontrolka od ręcznego i przestaje hamować ciekawe czy by coś pokazało jak by pod komputer go podłączyć ??
Typ: Inne
Silnik: 1.6 16V benzyna
Rok: 2020
Nadwozie: Inne Pomógł: 37 razy Wiek: 53 Dołączył: 15 Lis 2009 Posty: 408 Skąd: dd
Wysłany: 2017-01-23, 17:47
1.
to że twardnieje pedał i zapala się kontrolka to akurat nie wyeliminujesz bo niestety TTM. mimo, że zapala się kontrolka hamulce powinny działać ok. zapalenie się kontrolki i twardy pedał wynika ze specyfiki konstrukcji układu w tym aucie - było to już omawiana en forum.
2.
a pozostałe objawy zniknęły po wymianie płynu - bo właśnie jego "uwodnienie" + ew. zapowietrzenie układu bym obstawiał w tym wypadku.
nie niestety nic nie pomogła wymiana płynu dalej mam brak hamulców a jak twardnieje pedał i zapala się kontrolka to też hamulce zanikają pedał twardnieje i nie można zahamować co dopiero po jakimś czasie pedał znowu robi się normalny i hamulce wracają
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum