Toyota Avensis
Reklama Regulamin Regulamin Szukaj Szukaj Grupy Grupy Statystyki Statystyki Rejestracja Rejestracja Zaloguj Zaloguj Album Zdjęcia Avensis Download Pliki Avensis
 Ogłoszenie 

Zanim napiszesz nowy temat, skorzystaj z dodatkowej wyszukiwarki. Twój problem mógł być już omawiany.

opony aut części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Poprzedni temat «» Następny temat
[Avensis T25] Auto gaśnie po chwili od uruchomienia - Avensi
Autor Wiadomość
omega_mind 
Czasobywacz

Typ: Avensis T25
Silnik: 2.0 D-4D diesel
Rok: 2004
Nadwozie: Sedan
Wysłany: 2016-02-19, 20:39   [Avensis T25] Auto gaśnie po chwili od uruchomienia - Avensi

Witam

Chciałbym się z wami podzielić dosyć nie typowymi objawami jakie ostatnio pojawiły się w mojej Toyocie Avensis

Model:
2004 D4D 116KM - 253.000 km
olej wymieniany przy 245tys.
Rozrząd juz 2 dwie wymiany - ostatnia przy 176tys.km

Ostatnio przy wymianie oleju i filtrów mechanik coś tam niepodłączył jak trzeba i zapowietrzył mi układ paliwowy - efekt samochód zaraz po odpaleniu gasł - z reacji, że było to akurat jak wybierałem się w dłuższą drogę(na drugi dzień po wymianie) przejachałem z tym zapowietrzeniem jakiś 1500km i naturalnie jak tylko przyjechałem do domu to odrazu do mechanika, aby odpowietrzył co mechanik uczynił i wszystko było OK.

Po przejechaniu , bo jak wiem jakiś 300km problem można powiedzić powrócił, ale troszkę w innej formie. O ile wcześniej auto gasło zaraz po odpaleniu lub sprawiało problem z uruchomieniem to teraz wygląda to tak, że odpalam auto/auto pochodzi jakiś 5-10s i gaśnie, po czym nie mogę go odpalić, kręce i kręce i tak po 10-15sec zapala. Jest to o tyle ciekawe, że np. innym razem odpala od strzała odrazu i to bez wachania.
Dzieje się to sporadycznie np.:

Przejade parę km około 10km zaparkuję, potem po pracy -po 8h - podchodze odpalam i bez problemu.

Innym razem odpalam, a tu auto odpala odrazu po czym po chwili gaśnie i mogę odpalić dopiero po paru kręceniach. W czasie jak kręce i auto nie chce zaskoczyć widzę przez ten czas ikonę silniczka i nic więcej, która jak auto zaskoczy i zapali oczywiście znika.
Nie pokazuje błędu.

Dodatkowo pojawił się problem ze spadkiem mocy. Naciskasz gaz w podłogę i zero reackji. Do 2900obr/min zamulenie straszne i trochę dymu z tyłu, powyżej 2900obr/min wystrzeliwuje jak z procy i wbija w fotel, odrazu widzać, że moc wróciła. Raz tak jest, a raz nie, dzieję się to sporadycznie nie na reguły. Choć z tego co widzę to spadek mocy jest coraz częstszy. Myślałem, może że coś się przytkało to mając okazję przejechania około 120km dałem mu po garach i przez chwile miałem spokój, ale teraz znowu wróciło i jeździ się tragicznie. Zawór EGR był jakiś czas temu czyszczony to już raz tak miałem. Wybieram się do mechanika za kilka dni, ale może ktoś ma jakieś rady co z tym zrobić.

Pozdrawiam
Omega_mind

ASO Avensis 

Silnik: 2.0 16V benzyna
Rok: 2006
Nadwozie: Hatchback
Imię: Tomek
Owocek41 
Nowy Klubowicz

Wysłany: 2016-02-27, 23:42   

Jedyne co mi przychodzi do głowy to filtr paliwa.Czytałem o takim zachowaniu na trefnym filtrze paliwowym.

ASO Avensis 

Silnik: 2.0 16V benzyna
Imię: Tomek
omega_mind 
Czasobywacz

Rok: 2004
Nadwozie: Sedan
Wysłany: 2016-03-03, 08:56   

Dziękuję za podpowiedz.
Co ciekawe mechanik, tez mówił mi ostatni, ze wymieni filtr paliwa, bo to może być od niego.

[ Dodano: 2016-03-03, 21:30 ]
Wiec tak znowu Egr, przeczyszczono zawór egr, przewód od egr - od sadzy/syfu i mechanik zmienił mi jakies 2 wężyki podciśnieniowe. Po tym zabiegu auto działa bez zarzutu, ale pojeżdżę jeszcze troche więcej i wtedy potwierdzę. Co ciekawe czyściłem zawór egr jakies 3 lata temu i jak widać starczyło, aby się przytkało(jazda 60%miasto/40%trasa) Pozdrawiam 😉

Odpowiedz do tematu