Typ: Avensis T25
Silnik: 2.0 D-4D diesel
Rok: 2004
Nadwozie: Sedan
Wysłany: 2015-03-18, 20:46 [Avensis T25] Problem - rozruch
Witam serdecznie Wszystkich Państwa,
Jestem nowym od niedawna użytkownikiem toyoty avensis z 2004 roku, pod maską 2.0 d4d 116 KM,
Mam mały problem , i będę bardzo wdzięczny za każde możliwe sugestie, bo już powoli rozkładam ręce.
Mój temat :
Sytuacja dzieje się na rozgrzanym motorze, po przekręceniu kluczyka w stacyjce do pozycji kontrolek, wszystkie się ładnie zapalają, znika airbag i normalnie odpala i kręci . A czasami jest tak, że nie zapalają się żadne kontrolki oprócz kontrolki oleju i auto nie zapala. Rozrusznik kręci ale nie odpala. Po odczekaniu, i kilku próbach w końcu zapalają się wszystkie kontrolki i odpala normalnie. Ostatnio nawet podczas jazdy ( na szczeście przy małej prędkości ) nagle samochód stracił moc i zgasł ...
Diagnoza : albo czujnik położenia wału, albo jakiś przekaźnik ( jak twierdzi poprzedni właściciel wymieniał trzy lata temu jakiś przekaźnik bo też miewał podobne objawy )
Auto podpięte pod kompa , zero błędów, nic cisza ...
proszę podpowiedzcie mi, co tutaj robić i czy jest jakiś przekaźnik odpowiedzialny za coś takiego ? czy to ten czujnik wału a może coś zupełnie innego ?
PS : przepraszam , jak nie ten dział, użyłem opcji szukaj ale nic nie znalazłem.
Pozdrawiam
Arek
[ Dodano: 2015-03-20, 09:20 ]
Witam serdecznie,
Czy ktoś z forumowiczów udostępniłby mi schematy przekaźników w toyocie avensis
Chodzi mi głównie o te pod maską, gdyż chyba tutaj tkwi problem . Najlepiej jakby ktoś dysponował zdjęciem i opisem od czego one są b0 nie mam zielonego pojęcia a wydaje mi sie ze tutaj mogę znaleźć odpowiedź na swój problem
Witam
Mam taki problem , zmienilem zarowki oswietlenia wewn. na ledy , i teraz nie swieci nic nawet te w drzwiach , a dodatkowo ustawiajac zegar nie jest zapamietywany po wyjeciu kluczyka i wlozeniu znow jest 12 , prosze o rade . ( bezp. sprawdzalem sa ok.)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum