Wysłany: 2014-10-01, 17:54 [Avensis T25] Problem chyba z ABS
Witam,
Kupiłem Avensis II 2003 Liftback z silnikiem 2,0 D4D
Przeszukałem forum i wydaje mi się, że nie ma opisanego problemu jaki mam i liczę na to że na forum znajdę życzliwego mechanika lub chyba elektronika który naprowadzi mnie na możliwe rozwiązanie problemu.
Od początku:
Kupiłem 3 tygodnie temu avkę, klient uprzedził mnie że coś się dzieje z hamulcami.
Wcześniej coś było robione przy ESP - bo kontrola trakcji nie działała (takie dostałem informację), kontrola trakcji została naprawiona, lampka nie świeci i działa.
Ale nie wiadomo dlaczego czuję w pedale hamulca
charakterystyczny chrobot/lekkie chrobotanie wyczuwalne na pedale i trochę słyszalne na zewnątrz - tak jak by się ABS załączył.
Dzieję się to tylko jak dosłownie toczę się wolniutko i dohamowuję aby się zatrzymać.
Hamulce sprawdzone i mechanicznie sprawne, niby czujniki ABS sprawdzone i są ok, jakieś pierścienie czy tulejki ABS sprawdzone. Mechanik odsyła mnie do elektronika.....
i tu jak z lekarzem ... nie wiadomo co zdiagnozuje, na co leczy i ile każe sobie zapłacić.
Proszę i informację co to może być, ale przede wszystkim jak zacząć sprawdzać żeby mi nie kazali kupować po kolei części ....
Jestem z Gdańska, może macie namiary na wspaniałego fachowca do którego mógłbym się zwrócić.
ps.
Nie mam pojęcia jak napisać: Dochamowaniu czy Dohamowaniu
Witam. Dzieje ci się to cały czas za każdym razem? U mnie raz na jakiś czas przy dojeżdżaniu do skrzyżowania występuje taki objaw. Gdzieś czytałem że gość miał tak po wymianie zepsutego czujnika ABS jak mu mechanik źle go wkręcił. Podobno podjechał z reklamacją, mechanik wyjął jeszcze raz włożył i było już OK. Zaglądałem do siebie ale wszytko wygląda OK i w sumie tak jeżdżę od 3 lat. Choć nie ukrywam że chciałbym to usunąć.
W zasadzie za każdym razem. Jeżeli mocniej docisnę hamulec to nie. Ale jak delikatnie to chrobocze. Niby mechanik mi te czujniki sprawdził.... ale jak to się sprawdza tego nie wiem.
może masz pęknięty pierścień abs. miałem tak w megane. niby był dobry a pedałem strzelało w ostatniej fazie zatrzymania pojazdu. mech też mówił, że pierścień jest ok. jak go potraktowałem wd40 to się okazało że pęknięty a szczelina brudem się zasklepiła po wymianie pierścienia jak ręką odjął
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum