Wysłany: 2014-04-25, 09:22 [Avensis T25] Stuki w przednich kolach przy zatrzymywaniu !
Witam.Trzy dni temu zauwazylem, ze gdy dojezdzam autem do zatrzymania, to w momencie gdy tocze sie juz predkoscia ok 5km/h z przodu dochodza mnie stuki - wydaja sie byc regularne i wydaje sie , ze czestotliwosc ich maleje ze zmniejszaniem predkosci.
Dzisiaj podnioslem podnosnikiem raz jedna strone i raz druga i ten halas jest slyszalny jak obracam kolem , ktore jest w powietrzu lekko do tylu a nastepnie do przodu- jak krece dalej do przodu to nie ma tego dzwieku.Dzwiek nie wystepuje , gdy probuje ruszac kolem przod-tyl lub na boki.Dzwiek jest taki metaliczny.Dodam, ze tego dnia gdy zacząłem slyszec to stukanie mialem gwaltowne hamowanie, ale nie wiem czy ma to jakies znaczenie.Jakies sugestie?
Gdy wlazlem pod auto i probowalem poruszac autem w przod i w tyl trzymajac za os/polos to wydawalo mi sie , ze dzwiek rozchodzi sie wlasnie stamtad i czuc bylo na dloni, taki jakby przeskok/uderzenie
[ Dodano: 2014-04-27, 15:04 ]
Okazuje sie, ze dzwiek slyszalny jeet tylko na luzie - gdy wrzuce bieg dzwiek znika.Dzisiaj jechalem na luzie predkoscia ok 5 km/ h i ten dzwiek jest cykliczny,takie ty ty ty ty pol sekundy przerwy i znowu ty ty ty ty, ale jak wrzucilem jedynke, dzwiek od razu ustal, gdyz wrzucilem na luz znowu bylo cykliczne stukanie.
[ Dodano: 2014-04-29, 16:51 ]
Problem wydawał sie byc rozwiazany.W niedziele pomyślałem o dokręceniu kół i okazało się , ze w jednym kole 2 a wdrugim jedna nakretka wymagały dokrecenia.Po dokręceniu była cisza az do dzis - ale w pewnym momencie znowu zaczeło stukac.Znowu dokrecam i znowu nakrętki wymagają dokrecenia - dokreciłem, ale nadal słychac stuki.
[ Dodano: 2014-04-30, 06:19 ]
Kolejne spostrzezenia : jechalem na luzie , stuki slyszalne, w tym momencie wylaczylem silnik i dzwiek ustal.Nie wiem juz co to moze byc, ale dzwiek jest na 100% cykliczny powtarzalny z obrotem kola i jak jade wolniej to to czestotliwosc tego dzwieku tez sie zmniejsza.Czy to moze byc cos z absem lub system kontroli trakcji itd
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum