Witam wszystkich, jak napisałem z temacie potrzebuje porad od bardziej doświadczonych kolegów . Więc zacznę od początku, jestem posiadaczem Avensis 2006 wersja po lifcie, od roku ją mam. Kupiłem je z salonu Toyoty z przebiegiem 94000km. Przy zakupie pewien Pan dał mi dokument z całą listą rzeczy które zostały wymienione. Do tej pory nie miałem żadnego problemu prócz lekkiego stukania w PL kole, jak pojechałem do tutejszego ASO po oględzinach mechanicy powiedzieli że wszystko gra. Do rzeczy. Nie mam dużego doświadczenia w mechanice ale ile mogę to się uczę, nie ukrywam motoryzacja zaczęła mnie pociągać. Porady jakiej potrzebuje?: Na co mam zwracać uwagę? jakie płyny i czy jest wielka filozofia z wymianą ich samemu? Jakie części eksploatują się najczęściej? Co robić profilaktycznie? Obecnie auto przejechane ma 10500 km.
Dzięki z góry wszystkim za pomoc!
mile widziane linki to ciekawych stron związane z nauką mechaniki
Pozdrawiam
Witam
to na czym ja oszczędzam tzn nie daję się kroić. Wymieniam sam filtr kabinowy , powietrza, samo odgrzybiam klimatyzację przez dezynfekcję parownika. Na pewno nie radze samemu wymieniać kół letnie na zimowe i odwrotnie- na bank urwiesz szpilki ja to zrobiłem raz sam i urwałem w każdym kole po jednej.
Generalnie samochód jest ok. mam 230 tys od nowości nigdy mnie nie zawiódł . a stukot w kole to niby normalne bo coś tam się układa tez mi tak powiedzieli chociaż uważam że to nieprawda , ale jeżdżę dalej
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum