Wysłany: 2014-01-20, 21:46 [Avensis T25] odstawienie auta na zime
witam,
mam pytanie. jestem zmuszony odstawic auto do garazu na 3-4 miesiace. nie bedzie w tym czasie uzywane. jakies rady co z nim zrobic? typu odlaczenie akumulatora?
Recepta jest prosta,jezeli ty nie bedziesz jezdzil to niech ktos zaufany ci przepala auto co tydzien i otwiera wszystkie drzwi a raz w miesiacu przejazdzka do optymalnej temperatury silnika.
Kiedys zostawilem na 3 miechy passata i szlag trafil nieuzywany zamek ,aku rozladowany a drzwi ciezko bylo otworzyc bo uszczelki sie przykleily do drzwi,myslalem ze rune.
Minimum przepalanie raz w tygodniu i otwieranie drzwi nie zamykalbym tez samochodu.
uszczelki to można pociągnąć silikonem w sreyu i nie powinno być problemu, sam żadko otwieram drzwi z tyłu, a używam samochodu codziennie i jakoś się utwierają
co do pozostałych to na pewno jest to najlepszy sposób.
Jak uzywalem kiedys starego silnika przyczepnego do łodzi produkcji oczywiscie radzieckiej i lezakowalem go w zimie to do cylindrow przez otwory świec zaplonowych zalewalem olej silnikowy co by gładzie nie korodowały co nie znaczy, ze w przypadku toyoty polecam ta metode
Typ: Avensis T25
Silnik: 1.8 16V VVTi benzyna
Rok: 2007
Nadwozie: Sedan Pomógł: 2 razy Wiek: 44 Dołączył: 25 Paź 2012 Posty: 30 Skąd: Kraków
Wysłany: 2014-01-22, 21:40
Wydaje mi się, że na tak długi czas pasowałoby postawić auto na kołkach, żeby odciążyć koła.
Jeżeli będzie nie ruszane przez 4 miesiące, to mogą odkształcić się opony w miejscu styku z podłożem, najpierw będą bić, a potem może pęknąć druciane usztywnienie boków i opony do wymiany - to tylko domysły nie podparte doświadczeniem.
Akumulator naładować i odłączyć - to najlepsza i sprawdzona recepta.
Po za tym nic więcej nie powinno się stać.
I najważniejsze - jak stoi w garażu to uchyl szyby - niech ma dopływ świeżego powietrza.
_________________ Pozdrawiam
Rufus
Jeśli moja wypowiedź okazała się pomocna, kliknij POMÓGŁ - to nic nie kosztuje
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum