Toyota Avensis
Reklama Regulamin Regulamin Szukaj Szukaj Grupy Grupy Statystyki Statystyki Rejestracja Rejestracja Zaloguj Zaloguj Album Zdjęcia Avensis Download Pliki Avensis
 Ogłoszenie 

Zanim napiszesz nowy temat, skorzystaj z dodatkowej wyszukiwarki. Twój problem mógł być już omawiany.

opony aut części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Poprzedni temat «» Następny temat
[Avensis T22] Dogrzewanie silnika - jak szybko działa
Autor Wiadomość
klimur
[Usunięty]

Wysłany: 2013-12-01, 17:27   [Avensis T22] Dogrzewanie silnika - jak szybko działa

Witam szanowne zgromadzenie ;)

Od paru miesięcy jestem szczęśliwym (w miarę ;) posiadaczem T22 D4D 2,0. Po ostatnich przymrozkach pokusiło mnie żeby sprawdzić skuteczność dogrzewania silnika - kilka prób zakończyło się straszliwą chmurą dymu i komorą wędzarniczą we wnetrzu. Korzystając z okazji zajechałem do autoryzowanego przedstawiciela Eberspachera i okazalo się, że urządzenie wg serwisu to padaka i trzeba wymienić sporo części. Zdecydowałem się na wymianę urządzenia, dostałem nowy sterownik i po wypaleniu resztek ropy urządzenie działa cicho i bez oparów...

Tylko teraz powstaje pytanie - jak szybko owo urządzonko powinno działać. Toyota deklaruje 70 sekund na odpalenie i bodajże drugie tyle na rozgrzewanie.
Tyle teorii, teraz praktyka... letnie powietrze zaczyna dmuchać po 3-5 km jazdy i około minucie rozgrzewania na postoju. Pełne nagrzanie następuje po około 15 km jazdy poza miastem. Jest to nieco szybciej od wersji bez dogrzewania. Natomiast używanie tego na postoju daje wyjątkowo mizerne rezultaty - po 5 min leci ledwo ciepłe powietrze. Z tego co pamietam z oryginalnego dymiącego zestawu działo się to szybciej...
I teraz pytanie do Was... jak to być powinno ? Temperatura podczas testów to około 5 stopni C.

pozdrawiam

ASO Avensis 

Typ: Avensis T25
Silnik: 2.0 16V benzyna
Rok: 2006
Nadwozie: Hatchback
Imię: Tomek
Michciu01
[Usunięty]

Wysłany: 2013-12-09, 14:00   

Cześć,

z tego co pamiętam - jak jeszcze działało mi to "webasto" - przy podobnych temperaturach takie naprawdę ciepłe powietrze leciało mi maksymalnie po 5 minutach od odpalenia (przy jeździe w mieście).
No ale padło w smugach dymu :)
Być może w tym tygodniu uda się to naprawić, to napiszę jak to wygląda.

aktualizacja 21/12/2013
Jednak się nie wypowiem, za dużo kasy pochłonęły inne usterki mojego autka, naprawa webasto niestety jest odroczona.

ASO Avensis 

Typ: Avensis T25
Silnik: 2.0 16V benzyna
Rok: 2006
Nadwozie: Hatchback
Imię: Tomek
Odpowiedz do tematu