Toyota Avensis
Reklama Regulamin Regulamin Szukaj Szukaj Grupy Grupy Statystyki Statystyki Rejestracja Rejestracja Zaloguj Zaloguj Album Zdjęcia Avensis Download Pliki Avensis
 Ogłoszenie 

Zanim napiszesz nowy temat, skorzystaj z dodatkowej wyszukiwarki. Twój problem mógł być już omawiany.

opony aut części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Poprzedni temat «» Następny temat
[Avensis T25] Short block - akcja serwisowa
Autor Wiadomość
krzysiek6210
[Usunięty]

Wysłany: 2013-05-15, 11:10   [Avensis T25] Short block - akcja serwisowa

Witam
gdzie na stronie jest link do akcji serwisowej w której wymieniali short blocki ??

dzięki

ASO Avensis 

Typ: Avensis T25
Silnik: 2.0 16V benzyna
Rok: 2006
Nadwozie: Hatchback
Imię: Tomek
Grzesiunio 
Czasobywacz

Silnik: 1.8 16V VVTi benzyna
Rok: 2003
Nadwozie: Wagon
Wysłany: 2013-05-15, 14:46   

Witam.
Z tego co wiem, to wymiana shortblock'a była sprawą indywidualną każdego klienta.
Pozdrawiam. :-)

ASO Avensis 

krzysiek6210
[Usunięty]

Wysłany: 2013-05-15, 16:45   

Pozdrawiam kolegę z Irlandii :)

już kiedyś mieliśmy przyjemność pisania o Cork i oleju chyba

Odnośnie short blocka chodzi mi o to:

- na jakich warunkach TOYOTA wyzwała te osoby i je wymieniała ??
- czy był to dany rocznik ?? VIN, przebieg, itp

Macie może jakieś info o tej wymianie z neta ??

Wybieram się za tydzień na wymianę jakiegoś drążka pod kierownicą i coś z hakiem związane - chociaż haka nie mam i chciałbym się dowiedzieć czy sblock też mam do wymiany.
Wiadomo oni będą mówić, że nie bo koszta i chciałbym się dowiedzieć jak to u was wyglądało

pozdrawiam

Grzesiunio 
Czasobywacz

Nadwozie: Wagon
Wysłany: 2013-05-15, 17:49   

Witam.
Tak zgadza się pisaliśmy już wcześniej.
Jeżeli chodzi o wymianę shortblocka'a to była to sprawa indywidualna każdego z klientów. Żadnej akcji serwisowej nie było- tzn. wszyscy Ci, którzy zauważyli zwiększone zużycie oleju silnikowego i udali się do serwisu to jakoś potem było to rozwiązywane. Nie umiem Ci powiedzieć jak wygląda to wszystko jeżeli chodzi o kupno auta używanego i czy serwis się do tego przychyli. Roczniki, które mogą podlegać akcji serwisowej to wszsytkie do 2006 roku- natomiast po face liftingu problem poprawiono.
Myślę, że jak będziesz w serwisie to najlepiej po numerze VIN sprawdzić czy ta część była wymieniana.
Pozdrawiam :-)

ASO Avensis 

krzysiek6210
[Usunięty]

Wysłany: 2013-05-15, 18:42   

pożyjemy zobaczymy

zdrowia :)

KrzyAve
[Usunięty]

Wysłany: 2013-05-31, 16:12   

Jestem z tym na bieżąco. Problem ten sam. Avka brała ponad litr na 1000km. wymiana pierścieni i uszczelniaczy, nowy olej itd. Na razie na dotarciu ale brać przestała. Na jak długo? zobaczymy.
Jeżeli bierze ci do 400ml to na razie bym nie ruszał. Tylko zalał półsyntetykiem i oczekiwał dalej.

Od razu pisze, że kupno nowego silnika nie zawsze wychodzi na dobre. Koszty zakupu przekładek, płynów są podobne a i tak nie masz pewności co kupisz.

Możesz zawsze rozważyć sprzedaż. Osobiście nie znalazłem nic godnego uwagi w moim przedziale cenowym dlatego zdecydowałem się na długo odkładaną naprawę.

ASO Avensis 

themisza 
Nowy Klubowicz

Nadwozie: Avant
Wysłany: 2013-06-03, 15:09   

abyr napisał/a:
Jestem z tym na bieżąco. Problem ten sam. Avka brała ponad litr na 1000km. wymiana pierścieni i uszczelniaczy, nowy olej itd. Na razie na dotarciu ale brać przestała. Na jak długo? zobaczymy.
Jeżeli bierze ci do 400ml to na razie bym nie ruszał. Tylko zalał półsyntetykiem i oczekiwał dalej.

Od razu pisze, że kupno nowego silnika nie zawsze wychodzi na dobre. Koszty zakupu przekładek, płynów są podobne a i tak nie masz pewności co kupisz.

Możesz zawsze rozważyć sprzedaż. Osobiście nie znalazłem nic godnego uwagi w moim przedziale cenowym dlatego zdecydowałem się na długo odkładaną naprawę.

Możesz napisać więcej szczegółów, jakie miałeś objawy, co konkretnie wymieniłeś, jaki jest tego efekt, ile to kosztowało i ile już przejechałeś kilometrów?:) pozdrawiam

KrzyAve
[Usunięty]

Wysłany: 2013-06-03, 18:14   

Objawy: branie oleju - wycieków brak, olej śmierdzi spalinami, szybko czernieje, wydech czarny, po za tym objawów innych nie miałem.Początkowo zaczęło się od spalania około 400ml na 1k km. Zakończyłem na ponad litrze. W międzyczasie wlałem ceramizer - nic nie dał.

Wymiana: pierścienie i wszystko co związane, świece ( z racji brania oleju szybciej padły), uszczelki, pasty uszczelniające, olej + filtr.

Efekt: olej czysty po zrobieniu 2k km. brak ubytków. Jak na razie dalej obserwuje. Wydaje mi się, że stracił trochę mocy ale jak na razie staram się nie dociskać - jestem na dotarciu :D

Nie wiem na ile efekt będzie trwały. Całkiem możliwe, że po 60- 70 k km cały proces rozpocznie się od nowa. Proponuję dobrze się zastanowić przed naprawą. Wszystko zależny ile kto jeździ. Koszty nie są małe i nie zawsze opłaca się ładować do starego silnika.
Aha wszystko robione w sprawdzonym ASO. Inni polecani mechanicy podawali podobne kwoty naprawy.

ASO Avensis 

themisza 
Nowy Klubowicz

Nadwozie: Avant
Wysłany: 2013-06-03, 22:33   

abyr napisał/a:
Objawy: branie oleju - wycieków brak, olej śmierdzi spalinami, szybko czernieje, wydech czarny, po za tym objawów innych nie miałem.Początkowo zaczęło się od spalania około 400ml na 1k km. Zakończyłem na ponad litrze. W międzyczasie wlałem ceramizer - nic nie dał.

Wymiana: pierścienie i wszystko co związane, świece ( z racji brania oleju szybciej padły), uszczelki, pasty uszczelniające, olej + filtr.

Efekt: olej czysty po zrobieniu 2k km. brak ubytków. Jak na razie dalej obserwuje. Wydaje mi się, że stracił trochę mocy ale jak na razie staram się nie dociskać - jestem na dotarciu :D

Nie wiem na ile efekt będzie trwały. Całkiem możliwe, że po 60- 70 k km cały proces rozpocznie się od nowa. Proponuję dobrze się zastanowić przed naprawą. Wszystko zależny ile kto jeździ. Koszty nie są małe i nie zawsze opłaca się ładować do starego silnika.
Aha wszystko robione w sprawdzonym ASO. Inni polecani mechanicy podawali podobne kwoty naprawy.

A jaka to była kwota? Mam dosłownie identyczne objawy jak u Ciebie...teraz jestem na poziomie 1L na 1200km, przeszedłem na gęstszy olej 10W40 i nic to nie dało - wycieków nie widać. Tak czytam opinie innych i sam nie wiem co robić czy szukać całego silnika po 2006 roku czy ten naprawiać. Trzymam kciuki oby jak najdłużej był taki efekt, pozdrawiam i czekam na dalsze opinie i zdawanie relacji :)

KrzyAve
[Usunięty]

Wysłany: 2013-06-04, 09:26   

Koszty w granicach 3500. Wymiana silnika może wyjść podobnie (zakup, płyny, przekładka itd.) Wszystko zależy w jakim stanie masz obecny. U mnie stosunkowo mały przebieg, brak innych problemów i bezawaryjność skłoniły mnie do remontu a nie zamiany. Wszystko kwestia indywidualnego podejścia. Gdzieś przeczytałem że ktoś zrobił podobny remont za 2200. Nie wiem tylko na jakich częściach (może znajomy mechanik).

ASO Avensis 

lukas4843 
Czasobywacz

Silnik: 2.0 benzyna
Nadwozie: Sedan
Wysłany: 2013-06-04, 19:07   

Witam.Widzę koledzy że macie silniki 1.8 a czy w 2.0 wystepował też ten problem z olejem?jak narazie u mnie wszystko w porządku nie bierze nic ale nie wiem czy mam się bać.

mech z toyoty 
Normalniak

Typ: Audi
Silnik: Inny
Rok: 2016
Nadwozie: Inne
Wysłany: 2013-06-04, 22:04   

oleju nie bierze,ale też ma swoje wady,i to związane z blokiem pozdrawiam

ASO Avensis 

krzysiek6210
[Usunięty]

Wysłany: 2013-06-05, 18:13   

Na samym początku pozdrawiam Grzesiuni'a :)

Pytałem się w ASO i sprawa przedstawia się następująco:

TOYOTA może partycypować w kosztach wymiany short blocka jeśli:

podasz im VIN i w ich bazie okaże się, że wszystkie przeglądy serwisowe były u nich robione i tak np: przy 15 000 km, 30 000, 45 000, 60 000 itp :) aż do dnia dzisiejszego. Każda zmiana oleju musiała być u nich, zmiana klocków ham itp
a każdy wie ile to u nich kosztuje.
Nie mniej jednak po spełnieniu tych warunków idzie ugadać się co do wymiany

pozdrawiam

lukas4843 
Czasobywacz

Silnik: 2.0 benzyna
Nadwozie: Sedan
Wysłany: 2013-06-05, 19:48   

do "mech z toyoty" jakie masz na myśli te wady silnika 2.0 ? jak możesz to napisz coś więcej

ASO Avensis 

Odpowiedz do tematu