Toyota Avensis
Reklama Regulamin Regulamin Szukaj Szukaj Grupy Grupy Statystyki Statystyki Rejestracja Rejestracja Zaloguj Zaloguj Album Zdjęcia Avensis Download Pliki Avensis
 Ogłoszenie 

Zanim napiszesz nowy temat, skorzystaj z dodatkowej wyszukiwarki. Twój problem mógł być już omawiany.

opony aut części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Poprzedni temat «» Następny temat
[Inne] Błąd - P2238 - avensis verso 2004 - 2.0 VVti
Autor Wiadomość
Zibi1 
Nowy Klubowicz

Typ: Inne
Silnik: 2.0 16V benzyna
Rok: 2004
Nadwozie: VAN
Wysłany: 2013-04-21, 11:10   [Inne] Błąd - P2238 - avensis verso 2004 - 2.0 VVti

Witam
spotkał się ktoś z takim błędem
i jakie są jego konsekwencje
Kod usterki to P2238 (bank1 sensor 1)
silnik 2.0 VVti avensis verso 2004,

Pozdrawiam
Zibi

ASO Avensis 

Typ: Avensis T25
Rok: 2006
Nadwozie: Hatchback
Imię: Tomek
Grzesiunio 
Czasobywacz

Silnik: 1.8 16V VVTi benzyna
Rok: 2003
Nadwozie: Wagon
Wysłany: 2013-04-21, 20:26   

Witam kolegę.
Nie wiem czy interpretuję dobrze, ale wydaje mi się, że jest to błąd sondy lambda. I o ile się nie mylę w tym motorze są zamontowane 2, więc chyba jest to ta przed kolektorem wydechowym, ale nie jestem pewien na 100%.
Konsekwencje jakie mogą wyniknąć z taką usterką to nieprawidłowe dane podawane przez czujnik do komputera sterującego składem mieszanki paliwowo- powietrznej. Skutkować to może tym, że auto może palić więcej lub podczas dłuższego użytkowania z tym problemem może dojść do uszkodzenia katalizatora.

Pozdrawiam :-)

ASO Avensis 

Zibi1 
Nowy Klubowicz

Wysłany: 2013-04-22, 22:03   

Witam
Tak właśnie wychodzi ze to ta pierwsza sonda która jest zainstalowana w okolicy kolektora wydechowego i do tego doszedł tez błąd katalizatora P0420 po skasowaniu błędów błąd sondy pojawiał się ponownie dopiero za entym razem udało go się wyeliminować i się przez cały dzień nie pojawił. Najgorsze to ze nikt nie potrafi powiedzieć czy ta sonda faktycznie działa nieprawidłowo i ze jej wymiana rozwiąże problem.

Grzesiunio 
Czasobywacz

Wysłany: 2013-04-23, 09:39   

Witaj.
Dobrze, że udało się ustalić co jest nie tak. Czy sonda działa nieprawidłowo to raczej jasno wychodzi teraz po podłączeniu komputera- do tego doszedł Ci jeszcze błąd katalizatora przez uszkodzenie sondy na pierwszej sekcji. Możesz zaryzykować wymianę sondy i wtedy jeszcze raz pojechać żeby podłączyć komputer i zobaczyć czy błędy dalej będą czy nie. Tylko najlepiej najpierw wtedy wszystko jeszcze raz skasować i podłączyć ponownie.
Jeżeli będziesz wymieniał sondę to pamiętaj, że tylko na oryginalną japońską Denso, ponieważ jest dużo innych i tańszych "magicznych" zamienników ale one mogą więcej popsuć, aniżeli pomóc.

ASO Avensis 

Zibi1 
Nowy Klubowicz

Wysłany: 2013-04-23, 19:15   

dziś znowu wyskoczył błąd ale tylko samego katalizatora, a co diagnostyki sądy to bynajmniej u nas opinie "fachowców z komputerami" to co jeden to co innego tylko do kasowania za "usługę" są zgodni ale jak wyciągnąłem laptopa i mówię ze tyla to sobie sam pod blokiem zrobiłem a przyjechałem do fachowca po konkretną diagnostykę i opinie to mnie typ prawie siłą wyrzucił.
co do sondy to tutaj wszyscy bynajmniej są zgodni ze jest tylko sonda Denso "89467-28010" i nie ma żadnego zamiennika.
A co oryginalnych japońskich części wczoraj zajrzałem do filtra powietrza i co ??
oryginał Toyota - Denso made in co ?? made in Poland, szczeka mi opadła tym bardziej ze są papiery z serwisu od dilera z Niemiec gdzie auto buło kupione.

Grzesiunio 
Czasobywacz

Wysłany: 2013-04-23, 22:44   

Witaj.
Bo to właśnie tacy fachowcy są z takimi komputerami, co potrafią zdiagnozować problem taki sam, jak Ty samemu zdiagnozowałeś (wiadomo, że nie wszyscy)- tylko szukają okazji do łatwego zarobku i nic więcej.
No co do sondy to dobrze, że nie ma zamienników innych. A co do filtra powietrza to ładne rzeczy- ale najważniejsze, że jest to oryginał i wcale bym się nie zdziwił, jakby filtry oleju były też Made in Poland z fabryki Filtron. W Irlandii, a przynajmniej w Cork, gdzie mieszkam ponad 50% oryginalnych filrtów powietrza i oleju wytwarzana jest w Polsce.

ASO Avensis 

Zibi1 
Nowy Klubowicz

Wysłany: 2013-04-26, 19:29   

To dziś sonda zmieniona faktycznie wykres pracy sondy wyglądał o wiele lepiej praktycznie czysta sinusoida zmieniającą swą szerokość w zależności od prędkości odwrotowej. Inne spostrzeżenia to jakby żwawiej auto reagowało na wciśnięcie pedału gazu i cichsza praca silnika to drugie potwierdziła również Żona. Od wymiany przejechałem jakieś 75 km i jest ok,
mam nadzieje że tak zostanie

Grzesiunio 
Czasobywacz

Wysłany: 2013-04-27, 09:12   

Witaj.
Najważniejsze, że już zmienione. Jeśli tylko sonda wykazywała nieprawidłową pracę, to teraz wszystko powinno być już w normie i Będziecie się cieszyć z jazdy. Czyli jednak symptomy "namacalne" naprawy też są, tak jak Piszesz, że lepiej reaguje na gaz i ciszej pracuje :-)

ASO Avensis 

Fortis
Czasobywacz

Silnik: 2.0 D-4D diesel
Wysłany: 2013-04-28, 11:58   

Sorry za OT ale nie rozumiem to że coś jest zrobione w Polsce to już nie jest ok??
W Polsce Produkuje się mnóstwo podzespołów do różnego typu pojazdów dlatego że są tu dobrzy fachowcy i nie drodzy a przy okazji dobry kanał przerzutowy po Europie...
Produkujemy nawet podzespoły do silników samolotowych i jesteśmy jednymi z najlepszych producentów... A Fiat Panda produkowany w Polsce i eksportowany na całą Europę osiągał najlepsze oceny niezawodności , dużo lepsze nisz egzemplarze produkowane gdzie indziej.. :okok:

Odpowiedz do tematu