Wysłany: 2013-04-20, 10:36 [Avensis T25] dziwne terkotanie na rozgrzanym silniku
Witam,od roku posiadam T25 1.8 benzyna po lifcie 2006 i od jakiegoś czasu zwróciłem uwagę iż silnik po rozgrzaniu i pracy na wolnych obrotach wydaje dziwny głos coś w rodzaju terkotania.Zastanawiam się czy jest to jakiś problem czy może tylko np.praca wtrysków,dodam że na zewnątrz auta tego stukania(terkotania) nie słychać natomiast w kabinie jest ciche ale wyrażnie (wolne obroty). Macie podobnie czy jestem może przewrażliwiony..?
Typ: Avensis T25
Silnik: 2.2 D-4D diesel
Rok: 2007
Nadwozie: Wagon Pomógł: 11 razy Dołączył: 12 Mar 2011 Posty: 198 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-04-20, 18:45 Re: dziwne terkotanie na rozgrzanym silniku
kali1969 napisał/a:
Witam,od roku posiadam T25 1.8 benzyna po lifcie 2006 i od jakiegoś czasu zwróciłem uwagę iż silnik po rozgrzaniu i pracy na wolnych obrotach wydaje dziwny głos coś w rodzaju terkotania.Zastanawiam się czy jest to jakiś problem czy może tylko np.praca wtrysków,dodam że na zewnątrz auta tego stukania(terkotania) nie słychać natomiast w kabinie jest ciche ale wyrażnie (wolne obroty). Macie podobnie czy jestem może przewrażliwiony..?
Witam Czakmol.Piszesz Dampel -mieszacz powietrza ale chcialem zwrócić uwagę na to że z ogrzewaniem i klimatyzacją nie mam żadnego problemu.W zeszłym roku dobita odgrzybiona i działa a odgłosky stukania(terkotania) słyszę praktycznie od początku użytkowania.Zakładając że z dampelem jest coś nie tak to czy te ogłosy byłyby takie regularne(przypominam jak praca wtrysków) i słyszalne na rozgrzanym silniku bez włączenia ogrzewania i przy wyłączonej klimie?Mimo wszystko skupie się na mieszaczu żeby być pewnym że to nie on,dziękuje i czekam na dalsze ewentualne podpowiedzi..
[ Dodano: 2013-04-21, 09:09 ]
Oczywiście damper,gdzieś wskoczyło i utkwiło mi L ,przepraszam.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum