Wysłany: 2013-04-02, 08:57 [Avensis T25] Migająca kontrolka od poduszki powietrznej
Cześć wszystkim. Mam do Was pytanie. Mianowicie dziś rano zauważyłem, że miga mi na zegarze kontrolka ludzika na fotelu z takim kółkiem na wysokości głowy. Domniewam, że jest to kontrolka od poduszki powietrznej. I tu pytanie dlaczego tak nagle się zaświeciła? Czy może mieć na to wpływ weekendowa pogoda? czy jakaś wilgoc? Mam samochód już 3 rok i nigdy nie miałem takiego przypadku. Nie przywaliłem przodem. Po prostu odprowadziłem 2 dni temu auto na parking, nasypało na nie śniegu, dziś był bardzo przymarznięty i tu nagle migająca kontrolka. Czy można jakoś ten błąd sprawdzić lub go usunąć?
Pozdrawiam
próbowałem wyłączyć aku na 1h i też nie pomogło.
Dopiero wizyta w serwisie i podpięcie do kompa pokazało bląd B0116. Jak się okazało we wtyczce od poduszek pod fotelem kierowcy wypalił się 1 pin. Szukania było ponad 2h ale w końcu się udało. Kolega z serwisu mówił, że taki błąd może się pojawiać (migajaca kontrolka) ponieważ w naszych wozach nagminnie przeciarają się przewody od poduszek (od tej białek kostki) pod fotelem kierwocy. Jeżeli Tobie kontrolka zaczyna świecić jak jest wilgoć albo mróz to serwisant mówił, że przewód zaczyna się przecierać. Można go wymienić samemu - kupujesz cały przewód wraz z wtyczką. Mnie naszczeście kosztowało to tylko 50 zł ale normalnie ta usługa z całą procedurą w serwisoe aso kosztuje bagatela 350zł.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum