Toyota Avensis
Reklama Regulamin Regulamin Szukaj Szukaj Grupy Grupy Statystyki Statystyki Rejestracja Rejestracja Zaloguj Zaloguj Album Zdjęcia Avensis Download Pliki Avensis
 Ogłoszenie 

Zanim napiszesz nowy temat, skorzystaj z dodatkowej wyszukiwarki. Twój problem mógł być już omawiany.

opony aut części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Poprzedni temat «» Następny temat
[Avensis T25] Dymi przy odpalaniu
Autor Wiadomość
student78 
Nowy Klubowicz

Typ: Avensis T25
Silnik: 2.0 D-4D diesel
Rok: 2006
Nadwozie: Wagon
Wysłany: 2013-03-18, 22:24   [Avensis T25] Dymi przy odpalaniu

Witam. Czy moze mi ktos z was podpowiedziec ,mam T25 2006 d4d 2L 126kM .Rano przy pierwszym odpaleniu Toyota zadymi na siwo i lekko silnik wpadnie w wibracje na dwie sekundy,przy kolejnym odpalaniu w ciagu dnia jest wszystko OK. Silnik pracuje rowno,nie dymi.Gdzie moze byc problem :?:

ASO Avensis 

Silnik: 2.0 16V benzyna
Nadwozie: Hatchback
Imię: Tomek
zyga350 
Czasobywacz

Wysłany: 2013-03-19, 15:15   

Witam. Był czas że tankowałem tylko V-power Shela i miałem takie objawy. Nie pomagał środek STP do czyszczenia wtrysków. Dopiero jak zacząłem tankować zwykłego diesla po kilku wyjechanych zbiornikach problem ustapił.Ktoś mi powiedział że to najprawdopodobniej zacinający się wtryskiwacz bo V-power jest suchym paliwem. Pozdrawiam

ASO Avensis 

student78 
Nowy Klubowicz

Wysłany: 2013-03-19, 20:07   [Avensis T25] Dymi przy odpalaniu

Witam. Dzieki za odpowiedz ale mysle ze to chyba nie ma nic wspolnego,na V-Power moze jezdzilem dwa razy i nie bylo tego a od ostatniego tankowania tego V to juz zalalem kilka razy zwyklego diesla w Shelu. A co myslicie o swiecach lub jakas nieszczelnosc i po nocy olej osiada a potem zadymi itp.

Zupens 
Czasobywacz

Rok: 2007
Nadwozie: Avant
Wysłany: 2013-06-18, 20:02   

Kolego rozwiązałeś już swój problem? Ja mam podobną sytuację i dotychczas jeździłem na Verwie. Dodałem STP ale nic nie pomogło, teraz przerzucę się na zwykły ON i zobaczę jak będzie.

ASO Avensis 

student78 
Nowy Klubowicz

Wysłany: 2013-06-18, 22:43   

Witam. Mam nadzieje ze problem dymienia rozwiazalem.Kazano mi na poczatku szukac ubytkow plynow i znalazlem ginal mi plyn chlodzacy nie mialem zadnych widocznych wyciekow, wiec pojechalem do servisu. W servisie Toyoty wymienili mi pompe wody i podregulowali komputer bo zacza samochod duzo palic.Jaki z tego wyszedl wynik samochod nie dymi ale nadal wydaje mi sie ze za duzo pali.Jezdzi nim zona a ma lekka noge bo to swiezy kierowca i nie przekracza 60 na trzecim biegu a spala w miescie 9,5 do 9,9l/100km tak pokazuje komputer.Moze ty masz jakies podpowiedzi na temat spalania.

Zupens 
Czasobywacz

Wysłany: 2013-06-19, 06:36   

Mi bardziej chodziło o ten objaw przy odpalaniu po nocy ze zaczyna dymić i z 2 sekundy silnik chodzi nierówno. U mnie oprócz tych objawów wszystko jest ok, moc jest spalanie mam wg komputera 7,5 a jeżdżę pół na pół trasa miasto ale jakie to u mnie miasto. Ja sprawdzałem wskazania komputera jak się mają do rzeczywistości i po zrobieniu 900 km w trasie komputer pokazał mi 6,5 średnie w wg tankowania i moich obliczeń wyszło że średnie wynosi 5,8 litra więc może Twój komp też zawyża. Ja szukania przyczyn zbyt dużego spalania zaczął bym od wymiany filtrów powietrza i paliwa, ale to pewnie już zrobiłeś.

ASO Avensis 

student78 
Nowy Klubowicz

Wysłany: 2013-06-19, 21:41   

Dzieki za podpowiedz. Twoj problem to sproboj rozwiazac najpierw czy nie masz takich ubytkow. Gosc ktory mi o tym powiedzial jest maniakiem Toyoty od ojca przeja pasje,tylko ze on jest w polsce a ja w belgii.Wiec wybralem sie do serwisu.Bo siwy dym i nie rowna praca to nie problem z olejem itp.

ryro
Nowy Klubowicz

Wysłany: 2013-07-04, 09:40   

Dołączę się do tematu, moje auto po kilku godzinach stania zadymi na siwo przez kilka sekund a potem już jest ok. Było u mechanika na wymianie uszczelki pod głowicą więc przy okazji wszystko posprawdzane i wszystko jest super, tylko ze dymi ....

Odnośnie wskazań komputera to raczej trzeba go traktować z dystansem, na trasie zrobiłem bez tankowania ponad 1000km zanim zapalila się rezerwa. Komputerek pokazywał średnie spalanie 7,1 czyli powinienem spalić 71 litrów na 1000 km .... tylko że do baku wchodzi 65.

ASO Avensis 

czeslaw555 
Nowy Klubowicz

Typ: Inne
Silnik: 2.0 diesel
Rok: 2011
Wysłany: 2013-10-17, 16:46   

Cytat:
Był czas że tankowałem tylko V-power Shela i miałem takie objawy. Nie pomagał środek STP do czyszczenia wtrysków. Dopiero jak zacząłem tankować zwykłego diesla po kilku wyjechanych zbiornikach problem ustapił.Ktoś mi powiedział że to najprawdopodobniej zacinający się wtryskiwacz bo V-power jest suchym paliwem. Pozdrawiam
Nie powinno się jeździć tylko na lepszym czy gorszym paliwie. Lepsze ma dodatki czyszczące ale jest suche, gorsze jest bardziej tłuste ale znowu ma dużo siarki i robi się nagar. Lepszym środkiem od STP jest LM lub Forte, ja obecnie stosuję Forte do moich aut . Dostałem kiedyś flaszkę od mojego mecha i była widoczna poprawa. Od tego czasu zostałem "propagatorem" marki Forte.

msblondyn 
Moderator

Typ: Avensis T22
Rok: 2001
Wysłany: 2013-10-17, 17:59   

ryro napisał/a:
Dołączę się do tematu, moje auto po kilku godzinach stania zadymi na siwo przez kilka sekund a potem już jest ok. Było u mechanika na wymianie uszczelki pod głowicą więc przy okazji wszystko posprawdzane i wszystko jest super, tylko ze dymi ....

Odnośnie wskazań komputera to raczej trzeba go traktować z dystansem, na trasie zrobiłem bez tankowania ponad 1000km zanim zapalila się rezerwa. Komputerek pokazywał średnie spalanie 7,1 czyli powinienem spalić 71 litrów na 1000 km .... tylko że do baku wchodzi 65.

Niebieski dym zaraz po uruchomieniu to prawdopodobnie olej który może się przedostawać w poniższych miejsc do cylindrów

1. Uszczelniacze zaworowe - po zgaszeniu silnika w głowicy pozostaje olej, który spływa przez nieszczelne uszczelniacze do cylindrów. Wystarczy kilka kropel by zdrowo zadymić po uruchomieniu. Dym po kilku sekundach znika, i olej przestaje przedostawać się do silnika. Zużycie oleju najczęściej nie jest tragiczne ok 1l na 10.000km. Koszt naprawy ok 1000zł
2. Uszczelniacze turbosprężarki. W początkowej fazie dymienie jest nieznaczne przy odpalaniu i chwili jazdy, ale stopniowo się nasila, aż do dymienia stałego, rozpadu turbosprężarki i pojawienia choroby "wściekłych Diesli" kończącej się totalną destrukcją silnika. Zużycie oleju jest dużo większe niż w przypadku nr 1. koszt naprawy 1500 - 2000zł
3. Zużyte pierścienie

[ Dodano: 2013-10-17, 19:10 ]
student78 napisał/a:
Dzieki za podpowiedz. Twoj problem to sproboj rozwiazac najpierw czy nie masz takich ubytkow. Gosc ktory mi o tym powiedzial jest maniakiem Toyoty od ojca przeja pasje,tylko ze on jest w polsce a ja w belgii.Wiec wybralem sie do serwisu.Bo siwy dym i nie rowna praca to nie problem z olejem itp.

1. Biały dym - przedostawanie się płynu chłodniczego do komory spalania
2. Niebieski dym - przedostawanie się oleju do komory spalania
3. Czarny dym - nieprawidłowe spalanie - za dużo paliwa, za mało powietrza

Engine: 1CDFTV 2000CC DIESEL TURBO

ASO Avensis 

Odpowiedz do tematu