Wysłany: 2009-10-29, 17:03 [Avensis T25] Jaki akumulator kupić do D4D 2.0 sol??
Witam może ktoś doradzi jaki akumulator kupić do D4D 2.0 w wersji sol ja myślę o centrze futurze 77Ah 760 A (EN) co myślicie na ten temat może ktoś ma doświadczenie w tym temacie ?? W serwisie ASO kładą 72Ah a w serwisach akumulatorów doradzają nawet 100Ah jeżdżę dziennie około 40 - 60 km i auto stoi w garażu nieogrzewanym. Mam akumulator delphi 70Ah chyba od nowości bo auto jest z 2003 roku ja je mam od 2,5 roku samochód sprowadzony z Francji. Zaczęły się problemy jak jest zimno przy odpalaniu auto zapala ale zapalają się kontrolki od trakcji i gasną po kilku sekundach i podejrzewam że auto może przechodzi w tryb serwisowy albo coś takiego bo jest zmulone, a czasami chodzi normalnie jak je odpalam i nie zapalaja się kontrolki od trakcji.
100Ah nie kupuj, jest za duży i może się nie zmieścic, a na dodatek nie ma sensu tak dużego aku w Ave. Ja mam 74Ah Bosch Silver i zapala w każdy mróz nawet przy -21st zapaliła
_________________ Części samochodowe online - Motostacja
witam
myślę że kupiłeś trochę za słaby akumulator pomimo że taki jest dedykowany, kupuje się największy jaki wejdzie pod machę i nie jest prawdą że nie będzie doładowany, do nowych aut w dieslu z wypasem w tej chwili kładzie się od 100 w górę.
a rozwiązania mocowania są dwa, jedno to odciąć ten kątownik na ramieniu i przyspawać w odpowiednim miejscu ale ja po prostu go rozchyliłem podłożyłem grubą piankę od ociepleń rur i jest git, pewnie większość forumowiczów mnie zlinczuje za tą profanację ale mam dość ładowania kasy w to auto jest to największa skarbonka jaką miałem do tej pory a miałem z 7 aut wcześniej( w tej klasie auta jest to nie dopuszczalne żeby pierdzielić się z przednimi lampami, kapiąca wodą do wnętrza z pod śrub relingu a auto bezwypatkowe, odlatującą farbą na plastikach relingu i teraz jeszcze wymiana poprzecieranej rolety jak w 20 letnim aucie i teraz jeszcze po zimie te pierdolone fartuchy, hokej i inne duperele mocowane na badziewne zapinki jak by nie można tego było zrobić na porządne wkręty jak w autach z lat 90-tych).
POZDRAWIAM
Co do tego czy jest słaby to nie uważam. Fabryka wpakowała oryginalny Delphi(taki miałem)
70ah na 700a ja wsadziłem ciut większy...
ten Delphi wytrzymał 6 lat....
Mam ndzieje ze centra futura potrzyma tez długo.. dali mi gwarancje na trzy lata wiec luzik:)
to dobre akumulatory a pisałem żeby wiekszy zastosować ponieważ z biegiem czasu rozrusznik więcej potrzebuje na rozruchu bo to częsta przyczyna kiepskiego "palenia" w naszych toyotach.
Co do 3 letniej gwarancji to się łudź za bardzo. Przy rozpatrywaniu gwarancji zawsze ci napiszą że akumlator był niedoładowany albo przeładowany albo rozrusznik brał za dużo prądu. To tak jak z gwarancją na opony - zawsze piszą że ciśnienie było za niskie albo za wysokie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum